Hoppa till huvudinnehållet

Utmärkelse lyfter fram modiga karriärväxlare inom välfärden

I dag öppnar nomineringen till Årets karriärväxling och Årets kompetensutveckling, två utmärkelser för att inspirera välfärdens medarbetare till omställning och livslångt lärande. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

– Livslångt lärande är en viktig förutsättning för att minska kompetensbristen i välfärden. Syftet med dessa utmärkelser är att uppmärksamma medarbetare inom välfärden som tagit modiga eller oväntade steg i sin karriär, liksom de organisationer som framgångsrikt prioriterat kompetensutveckling, säger Eva Wikström, vd för Omställningsfonden.

Att tvingas gå vidare på grund av varsel eller plötsliga förändringar i privatlivet behöver inte innebära att karriären är över. I själva verket kan det vara början på något nytt och spännande. Hälften av svenskarna i åldern 18–49 år, 50 procent, uppger att de någon gång skulle vilja byta karriär, enligt en Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Omställningsfonden.

Med priset Årets karriärväxlare vill Omställningsfonden lyfta fram individer som modigt har navigerat genom dessa förändringar. Utmärkelsen tilldelas någon som har genomgått en stor, modig eller överraskande karriäromställning med stöd från Omställningsfonden.

– Det kan kännas både skrämmande och dramatiskt att växla yrke eller byta arbetsplats. Genom att framhäva modiga individers framgångshistorier vill vi avdramatisera bilden av karriärväxling och belysa de fantastiska möjligheter det kan erbjuda, säger Eva Wikström.

Den andra utmärkelsen, Årets kompetensutveckling, tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera av sina medarbetare med stöd av Omställningsfonden.

– Kompetensutveckling stärker inte bara individens anställningstrygghet och framtida karriärmöjligheter, utan berikar även hela verksamheten. Om fler medarbetare får tillgång till livslångt lärande så gynnar det både välfärden och samhället i stort, säger Eva Wikström.

Nominering till utmärkelserna sker via ett formulär på Omställningsfondens webbplats med start den 1 november 2023. En jury utser sedan en vinnare inom respektive kategori. Sista dag för nominering är den 30 november 2023.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som i år delas ut för tredje gången av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

• Pär Lager, senior rådgivare Exective Education Försvarshögskolan. Författare till boken Upskill & reskill.
• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland.
• Elisabeth Unell, styrelseledamot i Omställningsfonden och oppositionsråd i Västerås Stad.
• Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal.
• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd.
• Gunilla Jakobsson, rådgivare Omställningsfonden.
• Eva Wikström, vd Omställningsfonden.

Utmärkelsen Årets Karriärväxlare 2022 tilldelades Magnus Johansson från Kungshamn, för sin omställning från undersköterska till digitaliseringsledare. Årets kompetensutveckling 2022 tilldelades Mölndals stad, för deras insatser i syfte att höja kompetensnivån på funktionsstödsverksamheten. Läs mer om förra årets vinnare här: Årets karriärväxlare 2022 och Årets kompetensutveckling 2022.

Fakta: Om Omställningsfonden
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda. De allra flesta, 92 procent, som lämnade Omställningsfonden under årets tre första kvartal gick vidare till ny sysselsättning. 80 procent fick nytt jobb och 12 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 4 månader för personer som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist och 12 månader för personer som gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Publicerad 01 november 2023 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef