Hoppa till huvudinnehållet

Omställningsbarometern visar: Drastisk ökning av antalet uppsagda inom välfärden

Under årets första kvartal blev 416 medarbetare i välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Det innebär en ökning med 143 procent jämfört med samma period i fjol, och en fortsatt trend med allt fler uppsägningar. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– Dessvärre är detta en indikation på att fjolårets trend med höga varsel och ett ökat antal uppsägningar på grund av arbetsbrist ser ut att fortsätta. När svåra tider väntar för välfärden är det viktigt för den enskilda medarbetaren att känna till att det går att få hjälp med både kompetensutveckling och karriärväxling, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Under årets första kvartal har 416 medarbetare i välfärden blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Det kan jämföras med 171 personer under första kvartalet 2023, vilket innebär att antalet uppsägningar ökat med 143 procent. Totalt blev 959 personer uppsagda på grund av arbetsbrist i välfärden 2023 – första kvartalets uppsägningar motsvarar alltså nära hälften av antalet uppsägningar under hela fjolåret. Den mest drabbade yrkesgruppen var barnskötare, följd av handläggare och lärare.

Samtidigt visar varselstatistik från Arbetsförmedlingen att antalet varsel inom välfärden ökade drastiskt 2023 i relation till de senaste 10 åren. Under åren 2014 till 2022 varslades i genomsnitt 3 684 personer årligen inom välfärden. 2023 varslades hela 15 749 personer.

– Om bara en bråkdel av varslen blir verklighet kommer det innebära stora utmaningar för välfärden på många håll i landet. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att varje uppsägning innebär en stor förändring för den drabbade. Det bästa arbetsgivarna kan göra är att lotsa vidare medarbetarna till rätt omställningsorganisation så att de får hjälp att hitta en ny sysselsättning, säger Eva Wikström.

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av  ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 86 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under första kvartalet. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 5 månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 75 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 12 månader.

Omställningsfonden arbetar även förebyggande med kompetensutveckling. Under åren 2024–2026 kan kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona söka sammanlagt 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att utbilda och utveckla medarbetarna, och på så sätt anpassa verksamheten och möta framtidens behov med befintlig arbetskraft.

Om Omställningsbarometern:
Omställningsbarometern är en kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Läs mer här.

Bilagor:
- Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden.
- Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal uppsagda på grund av arbetsbrist.
- Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal överenskommelser om avslutade anställningar på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa.
- Grafik: Utveckling över varsel i välfärden.
- Grafik: Utveckling av antal uppsagda inom välfärden.

Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden Q1

Län

Antal

Stockholms län

93

Skåne län

91

Västra Götalands län

47

Gävleborgs län

18

Jämtlands län

18

Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal uppsagda på grund av arbetsbrist Q1

Yrkesgrupp

Antal

Barnskötare

65

Handläggare

48

Lärare

48

Personlig assistent

32

Administratör

26

Ledningsarbete

19

Lärarassistent

18

Förskollärare

14

Elevassistent

13

Vaktmästare

9

Total

292


Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal avslutade anställningar på grund av ohälsa Q1

Yrkesgrupp

Antal

Undersköterska

54

Barnskötare

19

Stödassistent

16

Vårdbiträde

15

Lärare

12

Elevassistent

10

Förskolelärare

10

Måltidspersonal

9

Socialsekreterare

9

Personlig assistent

7

Total

161

Publicerad 17 april 2024 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef