Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga uppsagda i välfärden

Under årets andra kvartal blev 866 medarbetare i välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Det innebär en ökning med 151 procent jämfört med samma period i fjol. Allra flest uppsägningar har skett bland barnskötare. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– Att uppsägningarna i välfärden ökar är oroande och det är viktigt att de som blivit av med sina jobb får hjälp till karriärväxling och kompetensutveckling. Att ha medarbetare med rätt kompetens är avgörande för att välfärden ska fungera, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Under årets andra kvartal har 866 medarbetare i välfärden blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Det innebär en ökning med 151 procent i relation till samma period förra året, då 345 medarbetare blev uppsagda på grund av arbetsbrist. Hittills i år har 1 282 personer blivit uppsagda, vilket kan jämföras med 959 medarbetare under hela 2023. Den mest drabbade yrkesgruppen är barnskötare, följt av elevassistenter och lärare.

Detta kan ses som en naturlig följd av de många varsel som lades under 2023 och första halvåret 2024. Varselstatistik från Arbetsförmedlingen visar att antalet varsel inom välfärden ökade drastiskt under 2023 i relation till de senaste 10 åren. Under åren 2014 till 2022 varslades i genomsnitt 3 684 personer årligen inom välfärden. 2023 varslades hela 15 749 personer. Under årets andra kvartal varslades 2 852 personer inom välfärden¹.  

– Varselstatistiken är oroande och det räcker med att en bråkdel av dem blir verklighet. Vi vet att kommuner, regioner och kommunala företag arbetar med omställning till andra roller inom välfärden men ibland är uppsägningar oundvikliga. Varje enskild uppsägning innebär ofta stora utmaningar för individen. Här har vi som omställningsorganisation ett viktigt uppdrag att hjälpa de som drabbas att hitta en ny sysselsättning, säger Eva Wikström.

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 86 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under andra kvartalet. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var tre månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 79 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 13 månader.

Omställningsfonden arbetar även förebyggande med kompetensutveckling. Under åren 2024–2026 kan kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona söka sammanlagt 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att utbilda och utveckla medarbetarna, och på så sätt anpassa verksamheten och möta framtidens behov med befintlig arbetskraft.

Pressbilder fria för användning:
Här finns en pressbild på Omställningsfondens vd Eva Wikström.

Om Omställningsbarometern:
Omställningsbarometern är en kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Läs mer här.

Publicerad 08 juli 2024 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef