Hoppa till huvudinnehållet

Lastbilschauffören Sofia från Tidaholm är Årets karriärväxlare

Lastbilschauffören Sofia Lindborg från Tidaholm är Årets karriärväxlare 2021. Hon tilldelas priset för sin karriärväxling från behandlingspedagog till lastbilschaufför. Den nya utmärkelsen har instiftats av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden för att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och avdramatisera bilden av omställning på arbetsmarknaden.

– Sofia Lindborg är en mycket värdig vinnare. Hon har visat stort mod, tagit sig över flera hinder på vägen och är ett gott exempel på att det går att byta karriär. Genom att lyfta fram hennes berättelse vill vi inspirera fler till att se omställning som en möjlighet snarare än en svårighet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets karriärväxlare är en ny utmärkelse instiftad av Omställningsfonden för att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och samtidigt avdramatisera bilden av omställning på arbetsmarknaden. Utmärkelsen går till en individ som har gjort en ”stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller har träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga”.

Från behandlingspedagog till lastbilschaufför

Sofia Lindborg från Tidaholm tilldelas utmärkelsen Årets karriärväxlare 2021 för sin karriärväxling från behandlingspedagog till lastbilschaufför. Sofia jobbade tidigare på ett HVB-hem i Falköpings kommun, men när det lades ner blev hon arbetslös och fick tänka om. Genom Omställningsfonden fick Sofia coachning, möjlighet att ta lastbilskörkort och en praktikplats. I dag har hon en fast anställning som lastbilschaufför på ett åkeri i Skara och styr de tyngsta och största fordon som får köras på svenska vägar.

– Jag är jättelycklig över den här vinsten. Två dagar efter att jag tog körkortet fick jag jobb. Att byta yrke till lastbilschaufför var nog en dröm som jag inte riktigt visste att jag hade och jag har verkligen funnit min plats i yrkeslivet nu. Det bästa med jobbet är friheten, glädjen och människorna, säger Sofia Lindborg.

Utmärkelsen delas ut den 10 februari 2022. Omställningsfonden har även instiftat utmärkelsen Årets kompetensutveckling, som kommer att tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare.

Fakta: Om Omställningsfonden

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga. Stödet gäller i max två år. De allra flesta, 91 procent, som lämnade Omställningsfonden under 2021 gick vidare till ny sysselsättning. 76 procent fick nytt jobb och 15 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 8 månader.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling

Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två nya utmärkelser som delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden för första gången den 10 februari 2022 i Stockholm. Juryn utgörs av:

  • Karin Adelsköld, journalist, komiker och föreläsare
  • Veronica Magnusson, styrelseledamot i Omställningsfonden och ordförande i fackförbundet Vision
  • Elisabeth Unell, styrelseledamot i Omställningsfonden och oppositionsråd i Västerås Stad
  • Kenneth Österberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland
  • Chamilla Bohman, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och enhetschef i Kommunal
  • Essie Majkowitz, ledamot i beredningsgruppen och förhandlare på Sveriges Arbetsterapeuter
  • Maria Ericsson, omställningsrådgivare på Omställningsfonden
  • Eva Wikström, vd på Omställningsfonden

Läs mer om utmärkelsen Årets karriärväxlare här.

Publicerad 01 februari 2022 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef