Hoppa till huvudinnehållet

Fördubbling av antalet uppsagda inom välfärden

Under 2023 blev 959 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist – nästan en fördubbling jämfört med 2022. Antalet avslutade anställningar till följd av fysisk eller psykisk ohälsa ökade med 28 procentenheter. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– Många kommuner och regioner befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, och nu ser vi tyvärr att det har börjat drabba medarbetarna inom välfärden. Att attrahera och behålla kompetens är centralt för att välfärden ska kunna fungera, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Under 2023 blev 959 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Det motsvarar en ökning med 93 procentenheter jämfört med 2022, då 497 personer blev uppsagda. Barnskötare drabbades värst, med 177 uppsägningar, följt av lärare och handläggare.

Även antalet medarbetare som träffat en överenskommelse med sin arbetsgivare om att avsluta anställningen till följd av fysisk eller psykisk ohälsa ökade. Under 2023 avslutades 746 anställningar till följd av ohälsa, vilket kan jämföras med 585 personer under 2022 – en ökning med 28 procent. Undersköterskor stod för mer än en fjärdedel av dessa överenskommelser.

– Ett ökat antal uppsägningar drabbar inte bara välfärden i stort, utan även den enskilde individen. Därför är det extra viktigt att veta att det finns stöd för att komma vidare till nytt jobb eller studier. Det bästa en arbetsgivare kan göra är att lotsa vidare medarbetaren till rätt omställningsorganisation och säkerställa att de där får stöd att komma vidare till en ny sysselsättning, säger Eva Wikström.

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av fysisk eller psykisk ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 92 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under 2023. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 5 månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 90 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 13 månader.

Omställningsfonden arbetar även förebyggande med kompetensutveckling. Under åren 2024–2026 kan kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona söka sammanlagt 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att utbilda och utveckla medarbetarna, och på så sätt anpassa verksamheten och möta framtidens behov med befintlig arbetskraft.

Om Omställningsbarometern 2023:

Omställningsbarometern är en kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Läs mer här.

Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden

Skåne

184

Stockholms län

149

Södermanland

113

Västra Götaland

112

Värmland

64


Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal uppsagda på grund av arbetsbrist

Barnskötare

177

Lärare

105

Handläggare

77

Ledningsarbete

67

Administratör

65

Elevassistent

58

Personlig assistent

48

Behandlingsassistent/socialpedagog

30

Lärarassistent

26

Instruktör/handledare

25


Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal avslutade anställningar på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av psykisk eller fysisk ohälsa

Undersköterska

198

Stödassistent

65

Barnskötare

54

Förskollärare

49

Vårdbiträde

44

Lärare

35

Administratör

29

Lokalvårdare/städare

25

Kock

22

Elevassistent

21


Grafik: Utveckling av antal uppsagda inom välfärden:

Publicerad 19 februari 2024 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef