Hoppa till huvudinnehållet

Planerar du att ansöka om omställningsstudiestöd? Fem viktiga tips!

Den 1 april är det dags för nästa ansökningsomgång av CSN:s omställningsstudiestöd för studier som startar under hösten 2024. Tänk på att handläggningstiden för varje ansökan är lång och att det kan ta många månader innan ditt beslut kommer. Här är våra viktigaste råd till dig som planerar att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd.

Det är många som har ansökt om omställningsstudiestöd vilket påverkar väntetiden på beslut. I dagsläget är det svårt att beräkna hur lång väntetiden blir, men var förberedd på att det kan ta flera månader från det att du ansöker tills du får ett besked. CSN handlägger ansökningarna i den turordning de kommer in.

Här kan du läsa om väntetiderna och vad du behöver ha koll på under tiden


Ta del av våra fem viktiga tips inför din ansökan:

1. Läs på om stödet och se över villkoren

Kontrollera att du uppfyller villkoren. För att ha rätt till omställningsstudiestöd måste du bland annat vara mellan 27 och 62 år gammal samt ha arbetat minst 8 av de senaste 14 åren och 12 av de senaste 24 månaderna.

Du hittar alla villkor på CSN.se

2. Ansök till rätt period och var snabb

Den 1 april öppnar ansökan för utbildningar som börjar under andra halvåret 2024. Skicka in din ansökan så snabbt som möjligt då CSN behandlar ansökningarna i den ordning de inkommit.

Läs mer om hur du ansöker på CSN.se

Redan en tid före midnatt den 31 mars kan du ansluta till ett digitalt väntrum på CSN.se för att få ett könummer för din ansökan. CSN skapar ett digitalt väntrum för att säkerställa att systemet inte överbelastas.

Du behöver inte ha fått besked om att du blivit antagen till din utbildning för att kunna göra ansökan om omställningsstudiestöd.

Observera att handläggningstiden för varje ansökan är lång. I kombination med att intresset för stödet är stort och att många kommer att ansöka innebär det att dina möjligheter att få stödet minskar ju senare din ansökan kommer in. En del kommer hinna få sitt besked innan studiestarten, medan många inte kommer att få det.

Läs mer om handläggningstider på CSN.se

Du kan också få ett yttrande från oss för den utbildning du söker omställningsstudiestöd för. Observera att yttrandet inte behöver vara klart för att du ska kunna skicka in din ansökan om omställningsstudiestöd till CSN.

Här ansöker du om ett yttrande på Omställningsfondens hemsida

3. Välj utbildning med omsorg

Fundera noga på vad du vill ha ut av dina studier. En förutsättning för att få stödet är att din nya utbildning stärker din position på arbetsmarknaden och möter ett befintligt behov.

4. Kontrollera utbildningens längd

Din utbildning måste vara CSN-berättigad och omfatta minst en veckas heltidsstudier. Du kan få omställningsstudiestödet i maximalt 44 veckor räknat i heltidsstudier. Det finns också vissa begränsningar kring utbildningens längd om du är under 40 år

5. Ta hjälp av en Karriär- och studierådgivare

Ta hjälp av din omställningsorganisation om du har funderingar kring omställningsstudiestödet. Om du är osäker på vilken organisation du tillhör kan du fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Du kan också söka på ditt företags organisationsnummer via denna tjänst.

Tillsammans med en rådgivare kan du bolla tankar och idéer om ditt fortsatta arbetsliv och få tips på vilka utbildningar som stärker din ställning på arbetsmarknaden.

Läs mer om Omställningsfondens karriär- och studierådgivning här

Läs mer om Omställningsstudiestödet

Publicerad 07 mars 2024