Hoppa till huvudinnehållet

Yttrande till ansökan om omställningsstudiestöd

Jobbar du i en kommun, region eller kommunalt företag och är intresserad av att få ett yttrande till din ansökan om omställningsstudiestöd? Vi hjälper dig!

Innehåll

Varför behövs ett yttrande?

När du ansöker om omställningsstudiestöd hos CSN behöver vi på Omställningsfonden skicka ett yttrande till CSN. Det innebär att vi gör en bedömning av om den utbildning du sökt kommer att stärka dig på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. CSN ska lägga särskild vikt vid vårt yttrande när de fattar sitt beslut. 

Ansökan - på Mina sidor

Du ansöker om ett yttrande genom att logga in på Omställningsfondens Mina sidor. Där får du en bra överblick över de stöd och tjänster som vi kan stötta dig med.

Logga in på Mina sidor »

Yttrande till CSN - Steg för steg

  1. Hitta en relevant utbildning: Se till att vara påläst om arbetsmarknaden för det område du är intresserad av att studera. Utbildningen ska innebära att du utvecklas som yrkesperson och samtidigt möta arbetsmarknadens behov. Tänk på att behovet kan se olika ut beroende på vart du bor i landet.
  2. Ansök om omställningsstudiestöd: Du ansöker om omställningsstudiestöd på CSN:s hemsida på Mina sidor och anger i din ansökan att du tillhör Omställningsfonden.
  3. CSN skickar en begäran om yttrande till Omställningsfonden: När du skickat in din ansökan om omställningsstudiestöd och CSN påbörjat handläggningen, skickar de en begäran om yttrande till Omställningsfonden.
  4. Svara på några frågor kring nuläget och mål framåt: Omställningsfonden skickar ut en länk till “Mina sidor” till din mejladress och ber dig fylla i uppgifter om din nuvarande arbetssituation, din studieplan och dina tankar kring studier och mål med arbetslivet framåt. Om ytterligare information behövs kommer du att bli kontaktad av oss. Vi lämnar därefter ett yttrande till CSN. Du behöver alltså inte skicka in något själv gällande yttrandet.
  5. Du kan också ansöka om ett yttrande via vår hemsida: Det gör du på Mina sidor. Då kan vi förbereda ditt yttrande så att allt är klart när vi får en begäran från CSN.
  6. CSN kontaktar dig med besked om du är beviljad omställningsstudiestöd: Tänk på att handläggningstiden för varje ansökan är lång och att det kan ta många månader innan ditt beslut kommer. Läs gärna mer på CSN:s hemsida om vad som kan vara bra att tänka på i väntan på beslut.

Läs mer om Omställningsstudiestödet hos CSN: Så ansöker du om omställningsstudiestöd - CSN, och lycka till med din ansökan!

Vanliga frågor om yttrande

Jag har fått ett yttrande för en utbildning, hur länge är det giltigt?
Ett yttrande är giltigt i 12 månader och är knutet till det mål du har med utbildningen. Vill du söka omställningsstudiestöd på nytt för en annan utbildning, dvs med ett nytt mål, behöver du ansöka om ett nytt yttrande.

Behöver jag ha ett yttrande klart innan jag söker omställningsstudiestöd?
Nej, du behöver inte ha ditt yttrande klart när du ansöker om omställningsstudiestöd. CSN kommer att skicka en begäran till oss så snart de börjat behandla din ansökan. Du kan också ansöka om ett yttrande via vår hemsida. Då kan vi förbereda ditt yttrande så att allt är klart när vi får en begäran från CSN.