Hoppa till huvudinnehållet

Yttrande till ansökan om omställningsstudiestöd

Är du intresserad av att få ett yttrande till din ansökan om omställningsstudiestöd? Vi hjälper dig!

Innehåll

OBS: Längre handläggningstider

Just nu är det många som vill ha ett yttrande av oss, vilket medför längre handläggningstider. Vi beräknar att det tar cirka 4 veckor från och med att du har skickat in din ansökan tills att vi återkommer till dig. 

Vi stöttar dig

Omställningsstudiestöd är CSN:s nya studiestöd som syftar till att stärka den framtida ställningen på arbetsmarknaden för personer mitt i arbetslivet. Det är CSN som bedömer och fattar beslut om du uppfyller villkoren för omställningsstudiestöd. Du finner mer information om vilka villkor som gäller på CSN:s hemsida.

Du som ska studera med omställningsstudiestöd från CSN kan ansöka om ett yttrande från oss. Det innebär att vi gör en bedömning av om den utbildning du sökt kommer att stärka dig på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Så snart vi fått in din ansökan så kommer du att bli kontaktad av en av våra Karriär- och studierådgivare.

Yttrande till CSN - så funkar det i 6 steg

  1. Hitta en relevant utbildning: Se till att vara påläst om hur arbetsmarknaden ser ut inom just ditt område. Utbildningen ska innebära att du utvecklas som yrkesperson och samtidigt möta arbetsmarknadens behov. Tänk på att behovet kan se olika ut beroende på vart du bor i landet.
  2. Ansök om omställningsstudiestöd: Du ansöker om omställningsstudiestöd på CSN:s hemsida på Mina sidor och anger i din ansökan att du tillhör Omställningsfonden.
  3. CSN skickar en begäran om yttrande till Omställningsfonden: När du skickat in din ansökan om omställningsstudiestöd kommer CSN per automatik att skicka en begäran om yttrande till Omställningsfonden.
  4. Svara på några frågor kring nuläget och mål framåt: Omställningsfonden skickar ut en länk till din mejladress och ber dig fylla i uppgifter om din nuvarande arbetssituation och dina tankar kring studier och mål med arbetslivet framåt. Om ytterligare information behövs kommer du att bli kontaktad av oss. Vi lämnar därefter ett yttrande till CSN. Du behöver alltså inte skicka in något själv gällande yttrandet.
  5. Du kan också ansöka om ett yttrande via vår hemsida: Du kan skicka in ansökan om ett yttrande från Omställningsfonden direkt efter att du har ansökt om omställningsstudiestöd. Då kan vi förbereda ditt yttrande så att allt är klart när vi får en begäran från CSN och processen kan gå något fortare. Du ansöker längre ned på denna sida.
  6. CSN kontaktar dig med besked om du är beviljad omställningsstudiestöd: Tänk på att väntetiden kan variera beroende på när du ansöker och dina individuella omständigheter. Du kan räkna med att det tar minst några månader innan du kan få beslutet från CSN.

Läs mer om Omställningsstudiestödet hos CSN: Så ansöker du om omställningsstudiestöd - CSN, och lycka till med din ansökan!

Ansökan

Här skickar du in din ansökan om yttrande till Omställningsfonden.

Gå till ansökan >>