Hoppa till huvudinnehållet

Omställningsstudiestöd

Innehåll

Omställnings­­studiestödet hanteras av CSN och är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med omställnings­­studiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Vem kan få omställningsstudiestöd?

För att söka omställningsstudiestöd behöver du uppfylla olika villkor. Det riktar sig till dig som är mellan 27 och 62 år och som har arbetat en längre tid. Du behöver bland annat ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar/vecka under minst åtta av de senaste 14 åren. Minst 12 av de arbetade månaderna behöver dessutom ha varit under de senaste 24 månaderna.

Läs mer om villkor och vad som krävs för att få stödet på CSN:s hemsida.

Vi kan ge ett yttrande

För att ha rätt till omställningsstudiestöd måste utbildningen stärka din ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov. Det innebär att du vanligtvis inte kan få omställningsstudiestöd för utbildningar som leder till yrken med hög konkurrens. När du gör din ansökan kan vi på Omställningsfonden meddela CSN om vi anser att utbildningen faktiskt stärker din ställning på arbetsmarknaden. Denna bedömning kallas för yttrande.

Ansök om yttrande från Omställningsfonden.

Ansök om omställningsstudiestöd hos CSN

Du ansöker om omställningsstudiestöd på CSN:s hemsida. Här kan du även läsa mer om hur ansökan går till och vad du behöver tänka på. 

Notera: Du behöver inte ha fått antagningsbesked till utbildningen innan du ansöker om omställningsstudiestöd.

De här uppgifterna behövs i din ansökan

I din ansökan behöver du fylla i många olika uppgifter. Om något saknas i din ansökan tar det längre tid innan du kan få ditt beslut.

Ett tips! Kolla gärna igenom CSN:s film om ansökan här nedan, så ser du vilka frågor du kommer att behöva svara på.


Checklista på vad som behövs i din ansökan:

  • namnet på din omställningsorganisation
  • din arbetsgivares organisations­nummer
  • din årsarbetstid
  • din årliga inkomst före skatt
  • information om andra ersättningar, till exempel aktivitetsersättning och föräldrapenning
  • datum då dina studier börjar och slutar.
  • Om du studerar just nu så ska du svara utifrån hur din situation var innan studierna.

Du som är arbetslös
Om du är arbetslös ska du fylla i din senaste arbetsgivares organisationsnummer. Du behöver inte fylla i din årsarbetstid eller årliga inkomst.

Ta hjälp av en karriär- och studierådgivare

Ta hjälp av din omställningsorganisation om du har funderingar kring omställningsstudiestödet. Om du är osäker på vilken organisation du tillhör kan du fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Du kan också söka på ditt företags organisationsnummer via denna tjänst.

Tillsammans med en rådgivare kan du bolla tankar och idéer om ditt fortsatta arbetsliv och få tips på vilka utbildningar som stärker din ställning på arbetsmarknaden.

Läs mer om Omställningsfondens karriär- och studierådgivning här.