Hoppa till huvudinnehållet

Studier i KBT ledde till återanställning

Phim Matwangsaeng blev uppsagd från jobbet som boendepedagog inom kommunen, där hon jobbade med ungdomar. Även om det var ett oväntat besked tog hon det med ro.

- Jag blev inte särskilt orolig, eftersom jag har en bra utbildning i bagaget. Däremot visste jag att jag ville fortsätta att jobba med människor, och ville gärna utbilda mig mer, säger Phim. 

Hon kopplades tidigt ihop med en rådgivare från Omställningsfonden, och fick hjälp att ta reda på vilka kurser och utbildningar hon kunde söka. Ganska snart hade hon kommit fram till att hon ville studera KBT.

- Jag valde KBT för att komplettera min utbildning och för att bättra på mina chanser att få fortsätta att arbeta med människor, säger Phim. Man lär sig om människors beteenden och får större förståelse för hur människor handlar i olika situationer.

Fick behålla jobbet

Phim kom in på en ettårig utbildning och i samband med det blev hon också erbjuden att ha kvar sin tjänst. Med stöd av Omställningsfonden kunde Phim vara kvar på sin arbetsplats och samtidigt studera en dag i veckan på arbetstid. På det sättet stärker hon sin egen kompetens samtidigt som hon kan tillföra arbetsgivaren sina nya kunskaper.

- Jag jobbar med ungdomar och vuxna som har det svårt att klara sig själva. Jag hjälper ungdomar med myndighetskontakt, skolan, läxhjälp och med stödsamtal när de mår dåligt, säger Phim. Det känns som ett viktigt jobb, tillägger hon.

Phims mål är att fortsätta arbeta med människor så vad som än händer i framtiden så vet hon att hon kommer att ha nytta av sin utbildning.

- Jag är mycket nöjd med hjälpen jag har fått från Omställningsfonden och ser fram emot att se vilka möjligheter min nya utbildning kan ge mig, säger Phim och ler. 

Publicerad 05 mars 2020