Hoppa till huvudinnehållet

Från kommunanställd till lokförare

Det var med skräckblandad förtjusning som Ola Bengtsson tog emot beskedet om uppsägning från sitt jobb som vägledare på ett HVB-hem i Åre kommun, där han jobbat i fem år.

- Jag kände givetvis en oro över hur det skulle gå, men också att det var en möjlighet att göra andra saker i livet, säger Ola.

Ola fick kontakt med Omställningsfonden och fick hjälp med att undersöka alternativ. Han fick också stöd med praktiska delar som att uppdatera sin profil på Linkedin och att göra ett CV – något som han inte tidigare hade haft användning för.

Kom in på lokförarutbildning

Ola funderade på att återuppta sina universitetsstudier eller att gå tillbaka till sin tidigare arbetsgivare Försvarsmakten. Men han hade också skickat in en ansökan till lokförarutbildning, som han hoppades komma in på. Så småningom fick han ett positivt besked och kunde då få ekonomiskt stöd genom Omställningsfonden.

- Det gav mig möjlighet att studera på annan ort och jag kunde behålla min lägenhet, vilket var fantastiskt. Jag fick också ekonomiskt bidrag till resorna fram och tillbaka och till de obligatoriska läkarundersökningarna.

Lokförare resten av livet

Varslet från min arbetsplats gav Ola motivation att söka sig vidare mot nya utmaningar, något han är väldigt nöjd med idag. Efter bara fem veckor på nya jobbet för Green Cargo tycker han att det känns så bra att han hoppas kunna vara lokförare resten av livet. Han uppmanar alla som hamnar i en liknande situation att försöka se möjligheterna.

- Om du blir erbjuden hjälp från Omställningsfonden, ta chansen och se vad de kan göra. Du får ett bra stöd och möter människor som verkligen kan hjälpa!

Publicerad 17 januari 2020