– När jag och min sambo läste på om omställningsstudiestödet förstod vi vilken möjlighet det kunde öppna upp för mig, säger Emma.
Med omställningsstudiestödet kan du få upp till 80 procent av din nuvarande lön under tiden du studerar och med stödet kan du studera och bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta bana.
I över 25 år hade Emma jobbat som barnskötare i förskolan när hon kom fram till att hon ville byta karriär.
– Jag har alltid tyckt om att jobba med människor, särskilt barn och utbildning. Dock har förskoleverksamheten förändrats en del sedan jag inledde min karriär, med en ökad barngrupp per pedagog. Det var då jag kände att det var dags för mig att söka nya utmaningar och möjligheter inom mitt yrkesområde.
Vill utbilda och inspirera andra
Efter reflektion kom Emma fram till att det hon brinner för inom förskoleyrket är den pedagogiska biten, att få möjligheten att utbilda och inspirera andra.
– I förskolan är omsorg en stor del av jobbet, men det som verkligen fångar mitt intresse är pedagogiken. Jag blev inspirerad av en tidigare kollega som också tog steget från förskolan till att bli yrkeslärare. När hon delade sina erfarenheter med mig sa hon att hon kunde se mig göra samma resa. Det väckte något inom mig och fick mig att fundera över möjligheterna, berättar Emma.
Emma fick information från sitt fackförbund Kommunal att hon kunde få stöd av Omställningsfonden med coachande samtal, samt tips och råd inför sin ansökan om omställningsstudiestöd.
Har inte pluggat sedan tonåren
– När jag insåg att jag hade möjligheten att söka stöd och hjälp blev det lättare att ta steget. Jag har inte pluggat sedan tonåren, så det var inte ett självklart beslut att börja plugga igen vid 44 års ålder, säger hon.
Eftersom utbildningen bara erbjuds på halvfart i Umeå valde Emma att läsa yrkeslärarprogrammet på distans vid Stockholms universitet i stället, då blir hon klar med utbildningen lite snabbare.
– Jag åker till Stockholm en gång i månaden för fysiska träffar och slutför utbildningen i januari. När jag fick reda på att det går att studera heltid med 75% av omställningsstudiestödet blev jag glad, för det har möjliggjort att jag har kunnat jobba ungefär en dag i veckan och att jag kommer kunna få stöd under nästan hela utbildningen.
En mix av yngre och äldre klasskamrater
Något som överraskade Emma var den breda variationen i åldrar bland hennes klasskamrater.
– Jag förväntade mig verkligen att vara en av de äldre i gruppen, men det visade sig att vi har en mix av både yngre och äldre studenter, samt några i samma åldersgrupp som mig. Det är intressant att mycket av yrkeslärarprogrammet bygger på tidigare erfarenheter och att jag då får chansen att nyttja min kunskap från arbetet i förskolan.
Det finns säkert många som drömmer om att byta karriär eller kompetensutveckla sig, men som kanske inte vågar ta steget på grund av olika faktorer. Vi frågar Emma hur det känns att karriärväxla mitt i livet och om hon har några tips till den som funderar på att byta bana?
Det känns jättebra! Vi jobbar ju allt längre idag innan det är dags för pension och jag vill gärna fortsätta utmana mig själv och trivas hela mitt arbetsliv. Om man har det svårare ekonomiskt kan det också vara en trygghet att veta att det finns hjälp att få. Så om du inte trivs eller funderar på att göra något nytt, gör det – det kan vara början på något fantastiskt.
Publicerad 04 juni 2024