Hoppa till huvudinnehållet

Höglandskommuner i gemensamt digitaliseringsprojekt

Höglandskommunerna Nässjö, Eksjö, Aneby, Sävsjö och Vetlanda har valt att slå sina påsar ihop och satsa på ett gemensamt digitaliseringsprojekt inom HR. Tillsammans har man utvecklat roboten Rut som ska effektivisera processer inom lönehantering, och medarbetare har fått utbildning i den nya tekniken.

Toimi Derefalk är Nässjö kommuns projektledare för Omställningsfonden och har samordnat projektet tillsammans med de andra kommunerna.

- Befolkningen ökar, men ändå har vi svårt att klara kompetensförsörjningen inom vissa områden, säger Toimi. Därför måste vi rationalisera, effektivisera och tänka nytt.

Robotisering av lönehantering

Genom att använda RPA (Robotic Process Automation) kan regelstyrda och repetitiva uppgifter effektiviseras rejält, vilket ger utrymme för mer värdeskapande arbetsuppgifter och besparar personalen monotont arbete. Inom det gemensamma projektet har Höglandskommunerna utvecklat Roboten Rut, som ska kvalitetssäkra processerna kring repetitiva moment inom lönehantering.

- Våra fem kommuner har en lång tradition av samarbete och vi såg digitaliseringsprojektet som en stor möjlighet i och med att vi har samma lönesystem, säger Toimi. Visserligen infördes systemet vid olika tidpunkter och används på lite olika sätt, vilket är en utmaning, men alla hade en samsyn på att det var detta man ville satsa på.

Medarbetare utbildas i den nya tekniken

Först ut att använda roboten är Nässjö och Vetlanda, sedan kommer resterande kommuner att följa efter. De konkreta insatserna som görs är att kompetensutveckla lönehandläggare och HR-personal inom den nya tekniken.

- Kompetensutvecklingen gör att medarbetare kan ta sig an mer avancerade uppgifter och slipper repetitiva moment. Det finns en möjlighet till utveckling oavsett om man är ny eller varit i yrket länge, säger Toimi.

Delade solidariskt på kostnaderna

Tillsammans bor det 95 000 invånare i regionen och 9 600 av dem är anställda inom kommunen. De fem kommunerna valde att i sin ansökan dela solidariskt på kostnader, oavsett storlek. Totalkostnaden för satsningen blev över miljonen och alla bidrog med 200 000 var från sina TLO-medel.

- Att gå samman så här gör ju att vi kan satsa på större projekt och vi vågar lite mer. Jag vill verkligen uppmana även mindre kommuner att ta tillvara på chansen som TLO-medel ger. Ta din grannkommun i handen och se vad ni kan hitta på tillsammans, avslutar Toimi.

Publicerad 24 mars 2021