Hoppa till huvudinnehållet

Utmärkelser ska uppmuntra karriärväxling och kompetensutveckling inom välfärden

I dag öppnar nomineringen till Årets karriärväxling och Årets kompetensutveckling, två utmärkelser som ska inspirera välfärdens medarbetare till kompetensutveckling och samtidigt avdramatisera bilden av omställning. Bakom initiativet står Omställningsfonden.

– Det livslånga lärandet är avgörande för att klara den kompetensbrist som välfärden kämpar med. Med utmärkelserna vill vi hylla medarbetare inom välfärden som gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling, samt verksamheter som gjort en lyckosam satsning på kompetensutveckling, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Att bli uppsagd på grund av arbetsbrist eller göra en överenskommelse om att sluta jobbet på grund av nedsatt arbetsförmåga behöver inte innebära slutet på en fin karriär. Tvärtom. Med utmärkelsen Årets karriärväxlare vill Omställningsfonden uppmärksamma personer som har vågat ta steget in i något nytt. Utmärkelsen tilldelas en person som har gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling med stöd från Omställningsfonden.

– Att byta yrke eller arbetsplats kan kännas utmanande. Genom att lyfta fram goda exempel vill vi avdramatisera bilden av omställning och visa vilka möjligheter det också kan innebära för den enskilda personen, säger Eva Wikström.

Den andra utmärkelsen, Årets kompetensutveckling, tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera av sina medarbetare.

– Kompetensutveckling ökar medarbetarens anställningstrygghet och karriärmöjligheter, samtidigt som det är till stor nytta för verksamheten. Det gynnar både arbetsgivaren, medarbetaren och är bra för samhället i stort. Med den här utmärkelsen vill vi inspirera till fortsatta satsningar på kompetensutveckling inom välfärden, säger Eva Wikström.

Nominering till utmärkelserna sker via ett formulär på Omställningsfondens webbplats med start den 1 november 2022. En jury utser sedan en vinnare inom respektive kategori. Sista dag för nominering är den 30 november 2022.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som delas ut för andra året i rad av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn består av:

  • Kenneth Östberg styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland
  • Elisabeth Unell styrelseledamot i Omställningsfonden och oppositionsråd i Västerås Stad
  • Essie Majkowitz ledamot i beredningsgruppen och förhandlare på Sveriges Arbetsterapeuter
  • Eva Fagerberg, styrelsesuppleant, Offentliganställdas Förhandlingsråd
  • Tony Bergqvist, rådgivare Omställningsfonden
  • Eva Wikström, vd Omställningsfonden

Årets Karriärväxlare 2021 tilldelades Sofia Lindborg, för hennes omställning från behandlingspedagog till lastbilschaufför. Årets kompetensutveckling 2021 tilldelades Karlskrona kommun, för deras kompetenshöjande insats i syfte att utbilda undersköterskor inom psykiatri. Läs mer om förra årets vinnare här: Årets karriärväxlare 2021och Årets kompetensutveckling 2021.

Pressbilder fria för användning
Här finns en pressbild på Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

För mer information, kontakta gärna:
Anette Nordenfelt, kommunikationschef, 08-452 79 22,
anette.nordenfelt@omstallningsfonden.se

Fakta: Om Omställningsfonden
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda. De allra flesta, 89 procent, som lämnade Omställningsfonden under årets tre första kvartal 2022 gick vidare till ny sysselsättning. 76 procent fick nytt jobb och 13 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 7 månader.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Publicerad 01 november 2022 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef