Hoppa till huvudinnehållet

Från behandlingspedagog till lastbilschaufför

Utmärkelsen Årets karriärväxlare 2021 går till Sofia Lindborg för sin stora, modiga och oväntade karriärväxling. När HVB-hemmet i Falköpings kommun där hon jobbade stängdes ner rubbades hela hennes tillvaro och Sofia fick tänka om. Idag kör hon lastbil och är tacksam över att hon vågade byta yrkesväg mitt i livet.

- Som anställd behandlingspedagog fick jag äran att bygga upp ett behandlingshem i kommunens regi och jobbade senare även som boendestödjare på ett hem för ensamkommande. Efter mina sju år i kommunen kändes det riktigt tungt när verksamheten stängdes ner och att jag plötsligt stod både utan jobb och inkomst, säger Sofia.

Sofia sökte många olika jobb men fick inga svar, berättar hon.

- Det fick mig att tappa sugen och tron på mig själv till slut. Känslan av att inte vara tillräcklig för arbetsmarknaden i den här åldern, det knäckte mig. Jag hamnade i tankarna; vad kan jag tillföra nu? Hur tänker arbetsgivarna? ”Oj vilket yvigt popcorn på 48 år, när slutar hon att poppa?”.

När kommer min fallskärm att fällas ut?

Efter en längre tids arbetslöshet funderade Sofia över vad det var hon egentligen ville göra. Hon berättar att hon alltid haft fordon omkring sig i sitt yrkesliv och började sin karriär som färdtjänstassistent på Södertälje trafik. Sedan jobbade hon som budbilschaufför och har även varit reseledare på bussar.

- Med flera års erfarenhet av att köra bil blev jag nyfiken på lastbilsföraryrket, som dessutom min farsa alltid har jobbat med. Jag kollade upp vad det skulle kosta att ta lastbilskort, men dog lite inombords när jag såg vad det skulle landa på. Det här kommer jag aldrig att klara. Återigen förvann mitt hopp och jag tänkte; när kommer min fallskärm att fällas ut?

Därefter vände Sofias otur i jobbsökandet och hon blev kontaktad av Camilla Grahn, rådgivare på Omställningsfonden.

- När Camilla kontaktade mig kände jag; här är ju min fallskärm, här finns hjälpen! Camilla ringde mig på en torsdag och vi pratade säkert i en timme och redan på tisdagen satt jag i skolbänken. Sedan fick jag komma och provköra på Nickes åkeritjänst i Jönköping. Två dagar efter att jag tog körkortet fick jag jobb.

Skohornet för att få ner foten i skon

- Jag har aldrig varit med om att någon har tagit kommando över min tillvaro på ett så fint och samtidigt så effektivt sätt. Camilla var mitt skohorn för att jag skulle få ner foten i skon.

Idag har Sofia fast anställning som lastbilschaufför på ett åkeri i Skara och styr de tyngsta och största fordon som får köras på svenska vägar.

 - Jag hade mina tvivel i början, kommer jag att klara av det? Men det gjorde jag, det är en ganska mäktig känsla att lilla jag rattar runt ett så stort fordon som lastar så många ton. Man har ett jätteansvar på vägen, vi fraktar styckegods som är värda stora belopp. Det finns mycket att tänka på! Varje morgon vaknar jag med ett leende och lägger mig dödstrött.

Jag har funnit min plats

- Att byta yrke till lastbilschaufför var nog en dröm som jag inte riktigt visste att jag hade och jag har verkligen funnit min plats i yrkeslivet nu. Det bästa med jobbet är friheten, glädjen och människorna, säger Sofia.

Vi frågar Sofia hur det känns att ha vunnit utmärkelsen Årets karriärväxlare 2021.

- Jag var nog lite förvånad när Eva Wikström, vd på Omställningsfonden, ringde upp mig och berättade att jag hade vunnit priset. Jag blev tårögd och jättesmickrad. Det är fantastiskt vilket jobb Omställningsfonden gör för andra människor. Jag är jättelycklig över den här vinsten och jag kommer för evigt att vara tacksam för Omställningsfonden och för Camilla Grahn, hon och alla på Omställningsfonden får delad plats med mig!

 

Mer om Sofia Lindborg:

  • Ålder: 48
  • Bor: Tidaholm
  • Familj: tre barn och två hundar

 

 

Publicerad 23 februari 2022