-
Från folkhögskollärare till tangolärare
Efter att ha jobbat som folkhögskollärare i närmare 22 år blev Malin Backström uppsagd på grund av arbetsbrist. Det var en tuff omställning, ”men om det stängs en dörr så öppnas en annan” berättar Malin. Idag driver hon eget företag och äger sin egen studio där hon håller i flertalet kurser, bland annat tangokurser, som hon brinner för.
-
Från behandlingspedagog till lastbilschaufför
Utmärkelsen Årets karriärväxlare 2021 går till Sofia Lindborg för sin stora, modiga och oväntade karriärväxling. När HVB-hemmet i Falköpings kommun där hon jobbade stängdes ner rubbades hela hennes tillvaro och Sofia fick tänka om. Idag kör hon lastbil och är tacksam över att hon vågade byta yrkesväg mitt i livet.
-
Från behandlingsassistent till egenföretagare
Johan Scharffenberg tog beskedet om uppsägningen relativt positivt eftersom han mot slutet hade känt sig begränsad i sin roll som behandlingsassistent. Nu såg han chansen att få jobba med något som han brinner för, att få skapa något från grunden och driva eget företag.
-
Från elevassistent till lymfmassör och livscoach
Nina Springh Norin var chockad när hon blev uppsagd efter sju år som elevassistent på skolan i Ljusdal. Trots den tuffa omställningen såg Nina möjligheten att gå tillbaka till något som hon gjorde för 20 år sedan, att driva eget företag och denna gång som lymfmassör och livscoach.
-
Från flygplatsen till Sveriges vägar
Som trafikassistent på Jönköpings flygplats var Patrik Rohdin en av dem som blev drabbade av den rådande pandemin. Han blev uppsagd på grund av arbetsbrist och stod nu inför ett nytt vägval i yrkeslivet.
-
Helena tog steget till sitt drömyrke
Tjänsten upphörde plötsligt efter att ha jobbat som Förbundssekreterare på Västerdalarnas utbildningsförbund i 3,5 år. Trots det plötsliga beskedet såg Helena Lissmatz uppsägningen som en möjlighet att byta riktning och jobba med något som hon verkligen brinner för - film och teater.
-
En karriärväxling som gav styrka
Shandiz Zarei blev uppsagd på grund av arbetsbrist efter att ha jobbat som objektspecialist/systemförvaltare på Karolinska universitetssjukhusets IT Stab i nästan elva år. Det var en stor omställning och hon hamnade till slut i en helt annan bransch.
-
Från studiehandledare till tankar om eget företag
Salim Jamal hade jobbat som studiehandledare i Säffle i fem år när han blev uppsagd på grund av arbetsbrist. När Migrationsverket tog beslutet att flytta inflödet av nyanlända till en annan stad, blev det nedskärning på personal i skolan där Salim jobbade. Salim stod utan jobb och behövde tänka om.
-
Nytt jobb efter 16 år i kommunen
Efter 16 års anställning inom kommunen, först i receptionen och sedan på en IT-avdelning, blev Cia Strömberg uppsagd. Cia kan inte jobba mer än 50 % på grund av en nackskada, något som gjorde att hon undrade hur hon skulle kunna få ett nytt jobb. ”Vem vill ha mig, vem vill anställa en halv människa, tänkte jag!
-
Andrés såg uppsägningen som en möjlighet
Andrés Sierra hade jobbat som producent inom kommunen i nio år när han blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Trots att han hade jobbat många år var han den sist anställda, vilket gjorde att han var tvungen att se sig om efter ett nytt jobb.