Hoppa till huvudinnehållet

Så skriver du ett säljande cv

Trögt med cv-skrivandet? Här kommer några säljande tips! Optimera ditt cv för att ta dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen. Omställningsrådgivare Maria Åhman tipsar om hur du gör för att skriva ett sammanfattande, strukturerat, snyggt och intresseväckande cv som förhoppningsvis kan leda dig till drömjobbet.


- Att skriva ett cv kan många gånger upplevas som tidskrävande och kanske lite tråkigt. Men det behöver det inte alls vara, du kan också se det som en härlig stund att få blicka tillbaka och lyfta fram de projekt eller arbetsuppgifter som du åstadkommit genom åren och är lite extra stolt över, säger Maria.

Här ger Maria fem tips på hur du skriver ett säljande cv:

 1. Inled med en kort sammanfattning
  Berätta redan på första sidan av cv:t vad du kan, vad du vill och vad du drivs av med några få ord. Det ökar chansen att snabbt nå fram till arbetsgivaren.
 2. Hjälp den som läser med tydlig struktur
  Skriv ett lättöverskådligt cv, det ska vara enkelt för den som rekryterar att hitta relevanta erfarenheter. Tänk på att placera den viktigaste och mest relevanta informationen högst upp. Fundera på vilka detaljer kring din karriär och dina kompetenser som är relevant för den roll du söker och vad du vill sätta fokus på.
 3. Anpassa beskrivningar av erfarenheter
  Se till att anpassa arbetsbeskrivningarna efter det aktuella företaget, tjänsten och kravprofilen i annonsen. Ha hela tiden tjänsten i åtanke: är den säljorienterad? Lyft då fram hur du arbetat med sälj och vilka resultat du uppnådde. Är det ett jobb inom vård- och omsorg? Berätta om relevanta tidigare erfarenheter och vad som gör att du gillar att jobba med människor.
 4. En snygg layout fångar ögat
  Satsa på en snygg och professionell layout. Texten ska vara luftig med lagom avstånd mellan rubriker och stycken. Var konsekvent med typsnitt och textstorlek. Lägg gärna till en bild på dig själv, det ser mer personligt ut och du blir lättare ihågkommen. Vill du slippa fundera på det rent layoutmässiga finns det gott om färdiga mallar för cv och personligt brev. Ett tips innan du börjar surfa runt på olika cv-sajter är att titta på Microsofts egna mallar, där de flesta är gratis att ladda ner.
 5. Berätta om något du är extra stolt över!
  Det kan vara uppdrag i föreningar, styrelser, ideellt engagemang, eller något annat som du brinner för. Om du exempelvis har meriter inom idrott, varit tränare eller liknande kan du skriva det här. Det förstärker bilden av vem du är och dina egenskaper.

För fler tips kring hur du skriver ett bra cv rekommenderar Maria att surfa in på Arbetsförmedlingens hemsida.

 


- Tänk på dina styrkor, att du har något att erbjuda som är mycket värdefullt för arbetsgivaren. Förklara helt enkelt varför arbetsgivaren ska anställa just dig, avslutar Maria.

 

Publicerad 11 maj 2022