Hoppa till huvudinnehållet

Helena tog steget till sitt drömyrke

Tjänsten upphörde plötsligt efter att ha jobbat som Förbundssekreterare på Västerdalarnas utbildningsförbund i 3,5 år. Trots det plötsliga beskedet såg Helena Lissmatz uppsägningen som en möjlighet att byta riktning och jobba med något som hon verkligen brinner för - film och teater.

- Att min tjänst skulle upphöra kom så oväntat eftersom jag var inställd på att vara med och starta upp en ny organisation. Men hela verksamheten skulle läggas ner så det gick inte att göra något åt saken, säger Helena.

Omställningsfonden hjälpte Helena med jobbcoachning och stöd för att hitta ett nytt jobb. Det visade sig att hon hade längtat efter att satsa på ett helt annat yrke under en lång tid men inte riktigt vågat ta steget. Nu kom tillfället för ett karriärbyte.

- Jag fick ett väldigt positivt bemötande av Omställningsfonden vilket jag verkligen uppskattar, speciellt eftersom jag har valt att satsa på en ganska unik bransch. Under jobbcoachningen fanns det aldrig någon tvekan om mitt val av yrke. Målet var inställt på att uppnå min dröm, drömmen att få jobba som skådespelare.

Positiva aspekter trots pandemin

Helena fick näringslivsbidrag till att starta eget företag och har skapat sin egen hemsida och YouTube-kanal för att marknadsföra sig själv som skådespelare. Den rådande pandemin har absolut försvårat arbetsprocessen som skådespelare, men det finns också positiva aspekter i denna svåra situation, menar Helena.

- Många jobb har ställts in och skjutits fram på grund av pandemin, det är självklart tråkigt och lite stressande. Men det har också gjort att vi skådespelare har börjat göra provfilmningar digitalt. Jag spelar in provfilmerna hemma och skickar dem till rollsättaren som sedan gör en bedömning eller har en provfilmning direkt med rollsättaren via till exempel Teams. Det har faktiskt visat sig vara mer tidseffektivt och det är ju också bra ur miljösynpunkt om man har en bit att åka till en rollsättare. Jag tror att vi delvis kommer att fortsätta med digitala provfilmningar efter pandemin.

Helena är utbildad skådespelare sedan tidigare och har medverkat i olika tv-produktioner och teateruppsättningar i både Dalarna och Stockholm. Det senaste året har hon tagit kurser i filmskådespeleri och medverkat i kortfilmer, reklamfilm och en långfilm.

- Jag ser särskilt fram emot en filminspelning som sker nu i sommar där jag har fått en biroll. Det är så spännande att gå in i en annan karaktär och vara någon annan. I det verkliga livet är alla händelser utspridda, till skillnad från en karaktärs liv på film som är mer komprimerat och händelserikt på en och samma gång.

Att våga gå sin egen väg

Fortsättningsvis satsar Helena på att gå ännu fler skådespelarkurser och att delta på olika seminarier för att lära sig mer om yrket och branschen.

- Det finns alltid något nytt att lära sig i det här yrket och det är så otroligt spännande, man blir aldrig klar! Jag är så glad att jag vågade ta steget och gå min egen väg och hoppas att jag kan inspirera andra till att också följa sina drömmar.

 

Publicerad 28 juni 2021