Hoppa till huvudinnehållet

Från studiehandledare till tankar om eget företag

Salim Jamal hade jobbat som studiehandledare i Säffle i fem år när han blev uppsagd på grund av arbetsbrist. När Migrationsverket tog beslutet att flytta inflödet av nyanlända till en annan stad, blev det nedskärning på personal i skolan där Salim jobbade. Salim stod utan jobb och behövde tänka om.

Salim citat

Omställningsfonden hjälpte Salim med jobbcoachning och stöd för att hitta ett nytt jobb. Förutom att jobba med människor så visste han att han var intresserad av teknik, så han beslöt sig för att söka in på yrkesutbildningen i Säffle för att bli maskinoperatör. Allt gick bra och han fick jobb direkt efter utbildningen. Men efter åtta månader hände det oförutsägbara och Salim blev av med jobbet på grund av den rådande pandemin.

- Det var såklart en tuff situation att bli av med jobbet igen, men jag valde att se det hela från en positiv synvinkel. Maskinoperatör var inte mitt drömjobb, jag ville bli något annat. Jag samlade på mig erfarenheter som jag kommer att ta med mig för att påbörja en helt ny väg i karriären. Tack vare stödet från Omställningsfonden så har fler dörrar öppnats, säger Salim.

Tar steget mot vidare studier

När Salim var liten drömde han om att jobba med datorer och har alltid varit intresserad av teknik i alla dess former. På fritiden gillar han att redigera film och att fotografera och så har han en egen YouTube-kanal. Drömmen kvarstår än idag att få jobba med teknik och att kombinera det med sina intressen.

- Nu läser jag upp ämnen på Komvux för att skaffa mig behörighet att söka in på Yrkeshögskolan i Karlstad. Jag siktar på att utbilda mig till Industrielektroniktekniker eller Automationsingenjör. Det känns skönt att ha ett mål och spännande att se vart nästa steg tar mig.

Tankar om eget företag

Salim har många framtidsvisioner, en av dem är att starta eget företag och att jobba med programmering av maskiner, med flera anställda. Han drivs av tanken att kunna stå på egna ben och är fascinerad av företag som succesivt har vuxit sig stora. Men det första steget är att bygga upp sina erfarenheter i några år till.

- Mina förebilder är bland annat grundarna av Apple, Microsoft och Amazon, de har alla åstadkommit något stort av något som var litet till en början. Det vore häftigt att själv uppnå något liknande i framtiden. Vem vet, med er hjälp känner jag att mina vyer har vidgats och att allt är möjligt.

Publicerad 10 mars 2021