Hoppa till huvudinnehållet

Från folkhögskollärare till tangolärare

Efter att ha jobbat som folkhögskollärare i närmare 22 år blev Malin Backström uppsagd på grund av arbetsbrist. Det var en tuff omställning, ”men om det stängs en dörr så öppnas en annan” berättar Malin. Idag driver hon eget företag och äger sin egen studio där hon håller i flertalet kurser, bland annat tangokurser, som hon brinner för.


- Vi hade en stor konflikt med arbetsgivarna och jag hade nog aldrig trott att de skulle gå så långt som de gjorde, att helt enkelt säga upp oss allihop och lägga ner våra linjer. Att bli uppsagd på det där sättet och bli av med hela det här sammanhanget som varit en del av mitt liv i 22 år, det var knäckande. Jag mådde mycket dåligt under en period, säger Malin.

Efter den tuffa omställningen kom Malin i kontakt med Omställningsfonden via sin arbetsgivare och hon blev tilldelad en jobbcoach som stöttade henne till nytt jobb.

- Jag hade aldrig hört talas om Omställningsfonden och jag ska erkänna att jag var ganska skeptisk i början. Jag trodde inte att det här var någonting för mig, men jag fick verkligen den hjälp jag behövde som jag inte hade förväntat mig, jag var mycket positivt överraskad. Jobbcoachen stöttade mig under nästan ett år, hon hjälpte mig verkligen i den här nystarten.

Driver egen dansstudio

Idag jobbar Malin med något som hon längtat efter att göra på heltid, hon driver sitt eget företag och äger en studio där hon håller i olika typer av kurser, men främst tangokurser.

- Jag tänker på det lite som en dansstudio men det är också en yogastudio, det får plats lite all möjlig verksamhet. Jag håller i tangokurser, det är det jag gör mest. Tänk, nu är jag egenföretagare på heltid tack vare Omställningsfondens hjälp.

Malin berättar att hon har infört en specialinriktning för sina tangokurser som är att lära folk att dansa båda roller och att använda en mer feministisk pedagogik i undervisningen.

- Det är ett slags jämställdhetsperspektiv som jag jobbar med, men också en politisk mission litegrann i tangovärlden. Jag har fler sådana projekt i tankarna som jag vill utveckla mer och mer och på det sättet påverka kulturen ute i danslivet, både i Sverige och internationellt.

En dörr stängs och en annan öppnas

När vi frågar Malin hur hon tycker att det känns att ha karriärväxlat mitt i livet svarar hon med ett leende;

- Det känns ganska underbart i efterhand, även om det just då kändes jävligt att bli uppsagd, är jag mycket tacksam för det nu. Jag tror inte att jag hade vågat ta steget annars, det är lätt att klamra sig fast vid det man har. Men det finns ett talesätt som säger ”om det stängs en dörr så öppnas en annan” och så har det verkligen varit för mig. Att plötsligt kom den här nya dörren och jag vågade kliva in genom den och jag inser att; jösses det här är ju min dröm som jag får leva nu.

Publicerad 20 april 2022