Hoppa till huvudinnehållet

Från flygplatsen till Sveriges vägar

Som trafikassistent på Jönköpings flygplats var Patrik Rohdin en av dem som blev drabbade av den rådande pandemin. Han blev uppsagd på grund av arbetsbrist och stod nu inför ett nytt vägval i yrkeslivet.

- Det kändes riktigt tungt att bli uppsagd, särskilt eftersom jag trivdes så bra på min arbetsplats. Jag hade en varierande roll där den ena dagen inte var den andra lik, vilket jag verkligen uppskattade, säger Patrik.

Pandemins utslag

Patrik var en omtyckt kollega på Jönköpings flygplats. Trots flera försök att behålla honom i andra roller på arbetsplatsen, som exempelvis säkerhetsvakt, gick det inte att undkomma pandemins utslag. Därefter kom Patrik i kontakt med Omställningsfonden och fick hjälp och stöd att hitta ett nytt jobb.

- Jag är jättenöjd med det stöd jag fick av Omställningsfonden och jobbar numera som lastbilschaufför åt ett åkeri som i sin tur kör åt Bring. Just nu fraktar jag styckegods och kör långa sträckor mellan Jönköping och Vimmerby. Snart kommer jag att frakta vårdutrustning och få bättre körtider och mer regelbundna körsträckor, det ser jag fram emot.

Att byta jobb kan vara en stor omställning, det upplevde Patrik som aldrig hade kört en stor lastbil med släp tidigare.

- I början kände jag mig stressad över att påbörja en helt ny tjänst som jag inte var bekant med tidigare, men nu är jag mer självsäker i mitt jobb och har blivit en bättre förare och dessutom utvecklat ett bättre lokalsinne.

Hög efterfrågan på lastbilschaufförer

Efterfrågan är hög på lastbilschaufförer och den väntas inte avta. Det gör att framtiden ser ljus ut med många arbetsmöjligheter inom flera olika inriktningar, menar Patrik.

- Nu när jag har lastbilskörkort öppnas fler möjligheter upp i arbetslivet. Men min största önskan är att få komma tillbaka till Jönköpings flygplats när pandemin har lagt sig och att få klättra i karriärstegen där. Det är också möjligt att behovet av lastbilschaufförer kommer att behövas på flygplatsen längre fram.

Patrik berättar att han är en social person och fortsätter att hålla kontakten med sina kollegor på flygplatsen. Där var dagarna fyllda med interaktioner med olika människor från olika avdelningar. Hur skulle den biten funka i hans nya yrke?

- Trots att lastbilsyrket ger skenet av att vara ett ensamt jobb träffar jag mycket nya människor. Det sker varje gång jag lastar på och av nytt gods och så blir det många telefonsamtal på vägen också, jag tycker att det funkar bra. Det finns många fördelar med yrket och det bästa för mig är friheten och att jag får se många nya platser. Nu är vägarna mitt kontor och det är ganska mäktigt.

Publicerad 27 augusti 2021