Hoppa till huvudinnehållet

Från elevassistent till tandsköterska

Efter 17 år som elevassistent i en liten byskola i Falu kommun blev Linda Öberg sjukskriven på grund av utbrändhet. När hon kom tillbaka kvarstod intresset för att jobba med människor, men den här gången skulle det bli i yrket som tandsköterska. ”Ett av de bästa beslut jag har gjort”, berättar Linda.


- Att byta bana mitt i livet i min ålder, det är skitläskigt. Har jag en fungerande hjärna till att plugga? Hur blir det? Kommer jag att trivas? Alla dessa tankar flög runt i huvudet. Ja, det är skitläskigt men det är samtidigt så värt det, säger Linda.

Linda Öberg jobbade som elevassistent i en liten skola i Falu kommun där hon tog hand om barn med särskilda behov. Hon trivdes bra där under ett antal år tills underbemanningen och jobbet tog hårt på krafterna.

- Det var en vän till mig som sa; ”Linda jag tror du behöver träffa en läkare”, för det blev mycket på jobbet. Jag blev yr till exempel och kände att jag var tvungen att gå undan och sätta mig, hela rummet bara snurrade.

Bestämde mig för att vända klassen

Utöver den korta personalstyrkan fick Linda också uppgiften att ta hand om en klass som hade väldiga problem.

- Jag bestämde mig för att vända den här klassen och det gjorde jag också. Det var roligt eftersom jag gillar utmaningar, men samtidigt krävde det mycket av mig. Efter åtta månader när det var klart brakade jag ihop. Då blev det utmattning och stressreaktion, berättar Linda.

Linda försökte komma tillbaka till jobbet i skolan i olika sysselsättningsgrad under flera år, men det gick tyvärr inte. Efter en överenskommelse om att avsluta anställningen fick Linda hjälp av en HR-specialist på sitt jobb att komma i kontakt med Omställningsfonden.

- Jag fick stöd av en rådgivare som heter Bodil Wilén. Det är roligt för här i Dalarna känner de flesta varandra så jag visste vem Bodil var. Hon har också jobbat i skolan tidigare, vilket var tryggt för mig för hon visste vad jag pratade om, säger Linda.

Jobbet som tandsköterska är sjukt roligt

Efter 1,5 års utbildning jobbar Linda idag som tandsköterska. Ett jobb där hon fortfarande träffar mycket människor, men under andra ramar och på begränsad tid.

- Man möter massa olika typer av människor, vilket jag älskar. Jag tycker att psykologi är otroligt spännande, för det blir en typ av psykologi att möta olika patienter. Jobbet som tandsköterska är sjukt roligt och karriärbytet är faktiskt ett av de bästa beslut jag har gjort, berättar Linda.

Vi avslutar med att fråga Linda om hon har något tips till den som står inför en omställning mitt i arbetslivet.

- Känner du att du stannar i din utveckling och börjar bli trött, gnällig och bara längtar till fredag? Då är det bra att våga kasta sig ut, för det kan ju faktiskt bli bra. Man behöver bygga nya stigar i huvudet. Visst, det är skitläskigt att byta bana mitt i livet, men det är samtidigt då man ska passa på!

Publicerad 19 september 2023