Hoppa till huvudinnehållet

Från behandlingsassistent till egenföretagare

Johan Scharffenberg tog beskedet om uppsägningen relativt positivt eftersom han mot slutet hade känt sig begränsad i sin roll som behandlingsassistent. Nu såg han chansen att få jobba med något som han brinner för, att få skapa något från grunden och driva eget företag.

 

- Jag jobbade på Socialtjänsten på HVB-hem bland annat och hjälpte till i övriga organisationen med missbruk och lite annat. När jag fick beskedet att jag skulle sägas upp kändes det ganska bra ändå, för jag ville göra något annat och komma vidare, säger Johan.

Tog steget till vidare studier

Efter beskedet fick Johan hjälp av Omställningsfonden att komma vidare till ett nytt jobb.

- Jag fick träffa en fantastisk kvinna som heter Camilla Grahn som hjälpte mig med planering och diskussion kring vad jag egentligen ville göra. Det var då jag tog steget och började läsa på IHM Business school i Göteborg.

Johan läste två kurser, Business management och Content marketing där han fick kunskaper i företagsekonomi och marknadsföring på lite högre nivå.

- Tack vare utbildningen har jag lyckats åstadkomma mycket mer i mitt liv och kunnat bygga upp fantastiska varumärken idag, säger Johan.

Idag driver han två företag

Idag driver Johan två företag inom två helt skilda branscher. Han driver dels företaget Begagnademoduler.se och han är också delägare och medgrundare av Skaraborgspodden.

- Vi tar hand om begagnade moduler, bostadsmoduler, skolmoduler, hotellriggar, kontorsmoduler, manskapsbodar med mera, som vi säljer en gång till. Vi tar hand om det som egentligen ska skrotas och återvinner. I Skaraborgspodden intervjuar vi kända och offentliga personer men också personer som har en spännande historia och kommer ifrån Skaraborg. Jag blir så fantastiskt inspirerad att intervjua de här personerna, säger Johan med ett leende.

Vi frågar Johan vad det bästa med hans jobb är och det går inte att undgå glittret i ögonen när han svarar på frågan.

- Åh, det finns så mycket. Jag får bestämma mycket över min egen tid naturligtvis och jag får ta egna beslut. Jag får göra det jag brinner för och det är att skapa och bygga något från grunden. Jag drivs av passionen och de möjligheterna som finns i att driva eget företag.

Flera framtidsplaner

Johan berättar att han har flera framtidsplaner och att han ska läsa vidare på IHM Business school.

- Tack vare Business management och tack vare Omställningsfonden kommer jag att läsa en till kandidat på IHM Business school som det ser ut nu och då blir jag en certifierad marknadsekonom, säger Johan.

Intervjun avslutas med ett tips till dig som blivit uppsagd och en slutkläm som vi blev mycket glada över.

- Tveka inte att ta kontakt med Omställningsfonden för de hjälper till med så himla mycket. Jag vet många utav mina kollegor som har börjat läsa och en del har fått andra jobb. De hittar lösningar och det finns möjligheter. De är jätteduktiga på att inspirera och ta dig vidare till nästa steg. Ett stort tack till Omställningsfonden. Tveka inte, gör det som känns bäst för dig!

Publicerad 22 december 2021