Hoppa till huvudinnehållet

Från barnskötare till förskollärare med omställningsstudiestöd

Lisa Ögren är den allra första av alla sökande som Omställningsfonden ger yttrande till som har beviljats omställningsstudiestöd av CSN. Nu tar hon steget att kompetensutveckla sig från barnskötare till förskollärare.

Lisa Ögren

Lisa jobbar idag som barnskötare på förskolan i Dals-Ed sedan 20 år tillbaka, men hon har alltid velat vidareutbilda sig inom sitt yrke, berättar hon.

- Jag har varit sugen på att vidareutbilda mig till förskollärare under en lång tid, men den ekonomiska omställningen som det innebär att gå från arbete till studier har hindrat mig, säger Lisa.

En fantastisk chans att ta

Det var via ett inlägg på Facebook som Lisa fick reda på att omställningsstudiestödet fanns. På CSN:s hemsida läste hon mer om vad stödet innebär och vilket ekonomiskt bidrag man kan få, sedan gjorde hon en ansökan.

- När jag läste om omställningsstudiestödet kände jag att det var en fantastisk chans att ta. Jag tog den, jag fick den och jag är jätteglad för det!

Förskolan behöver fler utbildade pedagoger

Nu har hon blivit antagen till en förkortad förskollärarutbildning via VAL-projektet, vidareutbildning av lärare, på Karlstads universitet. En viktig utbildning för förskolan, menar Lisa.

- Förskolan behöver fler utbildade pedagoger med lärarlegitimation i verksamheten. Utbildningen öppnar upp för att jag och många andra får fler möjligheter inom yrket samt en ökad kompetens, vilket också bidrar till att jobbet blir mycket roligare, avslutar Lisa.

Mer fakta:

  • Ålder: 43 år
  • Bor: Dals-Ed, Västra Götaland
  • Mål med studier: Från barnskötare till förskollärare
  • Mer om utbildningen: Vidareutbildning av lärare, VAL, är en kompletterande lärarutbildning som vänder sig till dig som jobbar som förskollärare eller lärare men saknar examen. I VAL studerar du samtidigt som du arbetar i skolan eller förskolan.

Publicerad 09 januari 2023