Hoppa till huvudinnehållet

Det har jag aldrig provat, så det klarar jag helt säkert!

I närmare två år jobbade Catrine Petterson som vårdbiträde inom hemtjänsten i Luleå kommun, tills ryggen överbelastades på grund av tunga lyft. Det blev ett karriärbyte till lärarvikarie i stället och hon kan starkt rekommendera jobbet till fler arbetssökare.

Catrine Petterson

- Det tog ett tag innan jag fattade att jag faktiskt blev arbetslös efter överenskommelsen. Det var jobbigt under en period, men jag är inte den som deppar, jag satsar på nya mål!

Jobbet som vårdbiträde inom hemtjänsten blev alltför påfrestande för Catrines rygg. Efter att ha fått diskbrock två gånger i ryggen var hon tvungen att lyssna på kroppen och söka sig vidare. Catrines arbetsgivare informerade om vilket stöd hon kunde få från Omställningsfonden och därefter blev hon uppringd av Nina Ivaska som är rådgivare på Omställningsfonden.

- Stödet från Nina har verkligen varit superbra, hon har funnits där hela vägen för att bolla tankar och idéer med mig, säger Catrine.

Ryggbesvären är som bortblåsta

Idag jobbar Catrine som lärarvikarie på Nya läroverket i Luleå, med barn i årkurs 1–6 och man ser att hon trivs som fisken i vattnet. Under en stor del av hennes arbetsliv har hon jobbat administrativt och haft ett mycket stillsamt jobb framför datorn. Nu har hon ett varierande jobb och rör på sig mycket både inne- och utomhus och får mycket härlig och positiv energi från barnen, berättar hon.

- En gång kom jag hem med 15 påskkort från hela klassen med fina små meddelanden till mig, jag blev så rörd. Mina tidigare ryggbesvär är dessutom som bortblåsta på grund av de ergonomiska variationerna i jobbet. Jag kan verkligen rekommendera jobbet inom skola till fler där ute.

Var inte rädd, våga!

Catrine vill uppmana den som söker nytt jobb att inte vara rädd, utan att våga. Tidigare blev hon erbjuden jobb hos gränspolisen och hennes första tanke var ”hjälp”, men sedan vände hon på tanken och tänkte i stället som Pippi Långstrump;

- ”Det har jag aldrig provat, så det klarar jag helt säkert!”. För det du inte kan, kan du alltid lära dig, avslutar Catrine.

Publicerad 15 augusti 2023