Hoppa till huvudinnehållet

Uppsägningar ökar i välfärdssektorn

Närmare 1 000 medarbetare har sagts upp på grund av arbetsbrist från kommuner, regioner och kommunala företag under första halvåret i år. Det är en kraftig ökning jämfört med 2019 då drygt 660 medarbetare blev uppsagda.

Merparten av uppsägningarna har skett i kommunerna men även bland regioner och kommunala företag ökar antalet uppsagda.

Flest lärare uppsagda

- Vi ser ett brett spann av yrkesroller som sägs upp. Den grupp som sticker ut något i statistiken är lärare. Totalt har 117 lärare sagts upp, varav 45 under juni månad, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

- Det är viktigt att vi snabbt kan komma igång med omställningsarbetet, inte minst nu under coronapandemin, när läget är tufft på arbetsmarknaden.

9 av 10 i nytt jobb eller studier

Av de jobbsökare som lämnat Omställningsfonden under första halvåret har 74 procent fått nytt jobb och 14 procent har gått vidare till studier.

- Det är fina siffror och glädjande att se att så många väljer att bygga på sin kompetens med lite längre studier. Det gör dem bättre rustade att möta behoven på arbetsmarknaden, säger Eva Wikström.

De fem yrkesgrupper med flest antal uppsagda:

Lärare 117
Administratör 80
Handläggare 75
Personlig assistent 65
Behandlingsassistent/socialpedagog 61

Publicerad 07 juli 2020 Nyhet

Fler nyheter

Ny undersökning: 4 av 5 tror att deras kompetens står sig om fem år

4 av 5 yrkesarbetande svenskar, 82 procent, tror att deras kompetens är lika attraktiv på arbetsmarknaden om fem år enligt en ny Sifoundersökning. Samtidigt beräknas fler än hälften av alla yrken vara ersatta av digital teknik inom 20 år. Nu efterlyser Omställningsfonden tre reformer för att främja kompetensutveckling och vidareutbildning inom välfärden.

Pressmeddelande

Digitalisering och kompetensutveckling - den perfekta stormen

- Vi behöver avdramatisera digitaliseringen och istället se vilka möjligheter digitaliseringen ger oss att hantera förändringar i samhället och inte minst inom välfärdssektorn, säger Eva Wikström, vd för Omställningsfonden.

Nyhet

​Var fjärde tror på karriärbyte inom de närmaste fem åren

Svensk arbetsmarknad har påverkats hårt av pandemin och historiskt höga arbetslöshetssiffror är att vänta det kommande året. Men de flesta som arbetar är positiva till att byta yrke om de blir uppsagda, givet att de får stöd och hjälp. En fjärdedel tror också att de kommer byta karriär eller yrke de närmaste fem åren. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Omställningsfonden.

Pressmeddelande