Hoppa till huvudinnehållet

Uppsägningar ökar i välfärdssektorn

Närmare 1 000 medarbetare har sagts upp på grund av arbetsbrist från kommuner, regioner och kommunala företag under första halvåret i år. Det är en kraftig ökning jämfört med 2019 då drygt 660 medarbetare blev uppsagda.

Merparten av uppsägningarna har skett i kommunerna men även bland regioner och kommunala företag ökar antalet uppsagda.

Flest lärare uppsagda

- Vi ser ett brett spann av yrkesroller som sägs upp. Den grupp som sticker ut något i statistiken är lärare. Totalt har 117 lärare sagts upp, varav 45 under juni månad, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

- Det är viktigt att vi snabbt kan komma igång med omställningsarbetet, inte minst nu under coronapandemin, när läget är tufft på arbetsmarknaden.

9 av 10 i nytt jobb eller studier

Av de jobbsökare som lämnat Omställningsfonden under första halvåret har 74 procent fått nytt jobb och 14 procent har gått vidare till studier.

- Det är fina siffror och glädjande att se att så många väljer att bygga på sin kompetens med lite längre studier. Det gör dem bättre rustade att möta behoven på arbetsmarknaden, säger Eva Wikström.

De fem yrkesgrupper med flest antal uppsagda:

Lärare 117
Administratör 80
Handläggare 75
Personlig assistent 65
Behandlingsassistent/socialpedagog 61

Publicerad 07 juli 2020 Nyhet

Fler nyheter

Omställningsbarometern: Antalet uppsagda i välfärden minskar

Under första kvartalet 2021 blev 316 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist, en minskning med 22 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Det visar Omställningsbarometern, en ny kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.

Pressmeddelande

Coronapandemin ger ökat behov av kompetensutveckling

Var tredje yrkesarbetande i Sverige, 32 procent, anser att behovet av kompetensutveckling på deras arbetsplats ökat under pandemin. Samtidigt uppger många att de saknar möjlighet till kompetensutveckling på sin nuvarande arbetsplats. Det visar en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Omställningsfonden.

Pressmeddelande

Framåtsyftande verksamheter lägger grunden

Vi på Omställningsfonden är otroligt imponerade över det arbete som ni gjort ute i verksamheterna! Genom att vara så framåtsyftande när det gäller kompetensutveckling bidrar ni till att öppna möjligheter till framtidens arbetsliv för välfärdens medarbetare och arbetsgivare. Det gör det möjligt att undvika uppsägningar genom att tidigt möta förändrade kompetens- och bemanningsbehov.

Blogginlägg

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef