Hoppa till huvudinnehållet

Rekordfå uppsagda inom välfärden under 2021

Totalt 1 040 medarbetare inom välfärden blev uppsagda på grund av arbetsbrist under 2021 – den lägsta siffran på fem år. Flest uppsägningar har skett i storstadsregionerna och den yrkesgrupp som drabbats hårdast är lärare. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– 2021 såg vi det lägsta antalet uppsägningar inom välfärden på fem år, och trenden är tydlig inom de flesta yrkeskategorier. Att lärare är den yrkesgrupp som drabbats värst av uppsägningar beror främst på ett minskat elevunderlag inom modersmålsundervisning och yrkesinriktade utbildningar, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Lägsta antalet uppsagda på fem år

Totalt 1 040 personer som arbetade i kommuner, regioner och kommunala välfärdsföretag blev uppsagda på grund av arbetsbrist under 2021. Det är en minskning med 37 procent från 1 640 uppsagda under 2020 och den lägsta siffran på fem år. Flest uppsägningar skedde i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne. De yrkesgrupper som hade flest uppsägningar förra året var lärare, administratörer och fordonsförare.

– Att bli uppsagd är förstås en stor förändring som kan vara svår för den enskilde. Därför är det viktigt att känna till att det finns hjälp att få med kompetensutveckling och karriärväxling från Omställningsfonden, säger Eva Wikström.

750 miljoner till förebyggande åtgärder i välfärdssektorn

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. De allra flesta, 91 procent, som lämnade Omställningsfonden under 2021 gick vidare till ny sysselsättning. 76 procent fick nytt jobb och 15 procent påbörjade längre studier. Omställningsfonden arbetar även förebyggande med kompetensutveckling. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Fakta: Omställningsbarometern 2021

Omställningsbarometern är en kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Läs mer på: www.omstallningsfonden.se/om-oss/omstallningsbarometern


Yrkesgrupper med flest antal uppsagda inom välfärden.

Lärare 130
Administratör 115
Fordonsförare 59
Handläggare 58
Elevassistent 57
Personlig assistent 54
Ledningsarbete 48
Barnskötare 46
Instruktör/handledare 35
Undersköterska 32


Län med flest antal uppsagda inom välfärden

Stockholms län 234
Västra Götalands län 190
Skåne län 98
Norrbottens län 75
Värmlands län 54


Publicerad 15 februari 2022 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef