Hoppa till huvudinnehållet

Region Västernorrlands gipssatsning på akutkliniken i Sundsvall utses till Årets kompetensutveckling

Region Västernorrland tilldelas utmärkelsen Årets kompetensutveckling 2023 för sin satsning på att utbilda undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker. Utmärkelsen ska inspirera välfärdens arbetsgivare att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och synliggöra framgångsrika initiativ. Bakom satsningen står kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.

– Region Västernorrlands satsning på att utbilda undersköterskor till gipstekniker har bidragit till ett jämnare patientflöde och förbättrad arbetsmiljö på akutkliniken i Sundsvall. Att utveckla medarbetarnas kompetens stärker inte bara deras yrkesstolthet utan säkerställer även högre vårdkvalitet och komplikationsfri behandling av frakturer. Det gynnar både patienterna och regionens sjukvård som helhet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets kompetensutveckling är en utmärkelse instiftad av Omställningsfonden, en organisation som hjälper medarbetare i välfärden. Priset tilldelas en kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare.

Region Västernorrland tilldelas utmärkelsen Årets kompetensutveckling för sin satsning på att utbilda erfarna undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker. Satsningen har förbättrat vårdkvaliteten och samtidigt erbjudit en viktig utvecklingsmöjlighet för undersköterskor, en yrkesgrupp med få karriärvägar inom hälso- och sjukvården om man inte vill utbilda sig till sjuksköterska. Satsningen är ett resultat av ett medarbetarförslag.

– Vi tycker att det är jätteroligt att få ett sådant ärofyllt pris, särskilt eftersom hela idén med att utbilda undersköterskor till gipstekniker kom från våra egna medarbetare. Tillsammans har vi sedan kunnat utarbeta rollen som gipstekniker till en välfungerande funktion på vår akutmottagning. De fyller en viktig roll i verksamheten och i dag skulle vi inte kunna vara utan våra gipstekniker, säger Kristoffer Backlund, verksamhetschef på akutkliniken vid Sundsvalls sjukhus.

Omställningsfonden har även instiftat utmärkelsen Årets karriärväxlare, som tilldelas en medarbetare som har gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling

Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

  • Pär Lager, Senior Rådgivare Executive Education Försvarshögskolan. Författare till boken Upskill & reskill.
  • Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland.
  • Elisabeth Unell, styrelseledamot i Omställningsfonden och oppositionsråd i Västerås Stad.
  • Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal.
  • Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd.
  • Gunilla Jakobsson, rådgivare på Omställningsfonden.
  • Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Publicerad 10 januari 2024 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef