Hoppa till huvudinnehållet

Ökad arbetslöshet under pandemin

Trots stor brist på kompetens ökar antalet uppsägningar i välfärdssektorn. Fram till sista november har 1 738 jobbsökare anmälts till Omställningsfonden, jämfört med 1 256 vid förra årsskiftet, vilket är en ökning på 38 procent.

Kommunerna står i år för 82 procent av totalt anmälda jobbsökare, men även bland regioner och kommunala företag ökar antalet jobbsökare kraftigt.

Lärare toppar uppsägningarna
Lärare har hamnat på toppen av listan i år av de yrkesgrupper med flest antal uppsägningar.

-Förra året låg lärare på tredje plats i listan med 82 uppsägningar. I år har totalt 184 lärare blivit uppsagda, varav 18 under november månad. För alla yrkesgrupper är det viktigt att så snabbt som möjligt komma igång med insatser som leder vidare till nytt jobb, studier eller start av eget företag, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Nytt jobb på kort tid
Av de jobbsökare som omfattats av stöd från Omställningsfonden hittills i år har 73 procent fått nytt jobb och 16 procent har gått vidare till studier. Hela 21 procent har fått ett nytt arbete innan uppsägningstiden har löpt ut.

- Det är fantastiskt att så många har fått ett nytt jobb på kort tid, trots att arbetslösheten i landet ökat under pandemin. Det är ett kvitto på att kompetens- och omställningsarbetet gör skillnad och ökar medarbetarens anställningsbarhet på arbetsmarknaden, säger Eva Wikström.

Avtal med förebyggande insatser i fokus
Kompetens- och omställningsavtalet, KOM-KR, syftar till att ytterligare stärka medarbetares möjligheter till kompetensutveckling och omställning med utgångspunkt i verksamheternas behov. Fokus är förebyggande arbete för att förhindra framtida uppsägningar på grund av arbetsbrist.

- Vi är glada över det nya avtalet som fokuserar på det förbyggande arbetet med kompetensutveckling av medarbetare. Det är ett av de sätt som behövs för att möta den rekryteringsutmaning som välfärdssektorn står inför, säger Eva Wikström.

De fem yrkesgrupper med flest antal uppsagda 2020:

1. Lärare 184
2. Administratör 152
3. Handläggare 130
4. Personlig assistent 111
5. Undersköterska 110

Publicerad 14 december 2020 Nyhet

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef