Hoppa till huvudinnehållet

Mölndals stads funktionsstödssatsning vinner utmärkelsen Årets kompetensutveckling

Mölndals stad tilldelas utmärkelsen Årets kompetensutveckling 2022 för sin långsiktiga kompetenshöjning av funktionsstödsverksamheten. Designen ska inspirera välfärdens arbetsgivare att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och synliggöra resultatet. Bakom satsningen står kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.

– Mölndals stads satsning på individanpassade och yrkesinriktade utbildningar inom funktionsstödsverksamheten har fått högre kvalitet och ökad trygghet. Insatserna har även stärkt verksamhetens identitet och arbetsgivarevarumärke. Sammantaget är det en väldigt välförtjänt vinnare, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets kompetensutveckling är en utmärkelse instiftad av Omställningsfonden. Priset tilldelas en kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomförts och lyckosam kompetensutvecklingsinsatser för en eller flera medarbetare.

Mölndals stad tilldelas Årets kompetensutveckling 2022 tack vare ett strukturerat och strategiskt utbildningsarbete som genomgående höjt kompetensnivån på funktionsstödsverksamheten. Arbetet har genomförts för hela verksamheten över tre års tid och stärkt både kompetens och engagemang hos både chefer som fackliga företrädare och medarbetare.

– Vi ser att medarbetare som får regelbunden och rätt anpassad kompetensutveckling växer i sin yrkesroll och mår bättre på jobbet. Det leder också till en förbättrad verksamhet och ökad kvalitet i våra tjänster. Vi är oerhört glada och stolta över utmärkelsen och vi hoppas att vårt arbete kan inspirera andra, säger Göran Hjertstrand, funktionsstödschef i Mölndals stad.

Utmärkelsen delas ut den 9 februari 2023. Omställningsfonden har även instiftat utmärkelsen Årets karriärväxlare, som tilldelats en medarbetare som har gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga.

Fakta: Omställningsfonden
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda eller som träffat överenskommelse om att sluta på grund av nedsatt arbetsförmåga. De allra flesta, 89 procent, som lämnade Omställningsfonden under årets tre första kvartal 2022 gick vidare till ny sysselsättning. 76 procent fick nytt jobb och 13 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 7 månader.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och med hjälp av framtida uppsägningar.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland.

• Elisabeth Unell, styrelseledamot i Omställningsfonden och oppositionsråd i Västerås Stad.

• Essie Majkowitz, ledamot i beredningsgruppen och förhandlare på Sveriges Arbetsterapeuter.

• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant, Offentliganställdas Förhandlingsråd.

• Tony Bergqvist, omställningsrådgivare Omställningsfonden.

• Eva Wikström, vd Omställningsfonden.

Läs mer om utmärkelserna Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling här

Publicerad 08 mars 2023 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef