Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt stort behov av omställning inom välfärdssektorn

Antalet uppsägningar i välfärden ökade med 15 procent under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året. Under andra kvartalet 2025 blev 705 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist och totalt i år har 1 480 personer blivit uppsagda. Bland dessa märks särskilt barnskötare, som utgjorde den största andelen. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av uppsägningar inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– Behovet av omställning i välfärdssektorn är fortsatt stort och vi ser att antalet uppsägningar ökar. Det handlar sannolikt om en kombination av flera faktorer. Utöver ett ansträngt ekonomiskt läge för många kommuner och regioner påverkas deras verksamheter även av demografiska förändringar. Det ser också olika ut runt om i landet – medan vissa kommuner behöver attrahera ny arbetskraft, fokuserar andra på att effektivisera och ställa om sin verksamhet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Under det andra kvartalet 2025 blev 705 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist – en minskning jämfört med samma period förra året. Samtidigt visar statistiken för de senaste sex månaderna att 1 480 personer har sagts upp, vilket motsvarar en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det framgår av Omställningsbarometern, Omställningsfondens återkommande kartläggning av uppsägningar inom välfärdssektorn.

Barnskötare är den yrkesgrupp som hittills i år har påverkats mest av uppsägningar inom välfärdssektorn. Under det andra kvartalet blev 269 barnskötare uppsagda, vilket motsvarar 37 procent av samtliga uppsägningar under den perioden. Totalt har 546 barnskötare sagts upp under årets första sex månader. Även elevassistenter och förskollärare märks i statistiken, med 71 respektive 25 uppsägningar under det andra kvartalet.

– För att välfärden ska fungera är det avgörande att behålla och attrahera rätt kompetens. Många verksamheter försöker förutse framtida behov och arbetar strategiskt med kompetensutveckling, men ibland går uppsägningar tyvärr inte att undvika. Om man tvingas avsluta en anställning är det viktigt att erbjuda stöd och guida medarbetaren till rätt omställningsorganisation så tidigt som möjligt, säger Eva Wikström.

Omställningsfonden erbjuder stöd till medarbetare i välfärdssektorn som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa. Under de senaste 12 månaderna gick 86 procent av de som sagts upp på grund av arbetsbrist vidare till ny sysselsättning.

Utöver individuellt stöd stöttar också Omställningsfonden arbetsgivare i arbetet med förebyggande insatser och kompetensutveckling. Under åren 2024–2026 har kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona möjlighet att söka sammanlagt 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att utbilda och utveckla medarbetarna, och på så sätt anpassa verksamheten och möta framtidens kompetensbehov med befintlig arbetskraft.

Pressbilder fria för användning:
Här finns en pressbild på Omställningsfondens vd Eva Wikström.

Om Omställningsbarometern:
Omställningsbarometern är en kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Läs mer här

Statistik: Antal uppsagda på grund av arbetsbrist inom välfärden 2021–2025
Hittills i år har 1 480 medarbetare inom välfärden blivit uppsagda. Det kan jämföras med 2 466 personer under 2024 och 959 personer år 2023 samt 497 personer året dessförinnan.

Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden på grund av arbetsbrist, halvåret 2025.

1. Skåne län

195

2. Stockholms län

181

2. Södermanlands län

171

4. Västra Götaland

144

5. Gävleborgs län

130

Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal uppsagda på grund av arbetsbrist, andra kvartalet 2025.

1. Barnskötare

269

2. Elevassistent

71

3. Förskollärare

25

4. Instruktör/handledare

21

5. Personlig assistent

17

Fakta: Yrkesgrupper inom välfärden med flest antal avslutade anställningar på grund av ohälsa, andra kvartalet 2025.

1. Förskollärare

33

2. Undersköterska (äldreomsorg)

29

3. Barnskötare

24

4. Undersköterska (hemtjänst)

22

5. Elevassistent

14

Publicerad 11 juli 2025 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef

Fråga oss