Hoppa till huvudinnehållet

Digitaliseringsledaren Magnus från Kungshamn är Årets karriärväxlare

Magnus Johansson från Kungshamn är Årets karriärväxlare 2022. Han tilldelas priset för sin karriärväxling från undersköterska till digitaliseringsledare och systemförvaltare. Utmärkelsen har instiftats av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden för att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och avdramatisera bilden av omställningen på arbetsmarknaden.

– Magnus Johansson är en mycket värdefull vinnare. Med stort mod och eget driv har han visat att det går att byta karriär – även inom samma verksamhet. Genom att lyfta fram Magnus berättelse vill vi inspirera fler till att se omställning som en möjlighet snarare än en svårighet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets karriärväxlare är en utmärkelse instiftad av Omställningsfonden, i syfte att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och samtidigt avdramatisera bilden av omställningen på arbetsmarknaden. Utmärkelsen går till en person som har gjort en "stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller har träffats en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga".

Magnus Johansson från Kungshamn tilldelas utmärkelsen Årets karriärväxlare 2022 för sin karriärväxling från undersköterska till digitaliseringsledare och systemförvaltare. Efter en höftoperation som gick fel drabbades Magnus av fysiska begränsningar, som medförde att han inte längre kunde fortsätta sitt arbete som undersköterska inom hemtjänsten. Tack vare studier kunde han börja på ett nytt jobb som digitaliseringsledare och systemförvaltare hos samma arbetsgivare.

– Det känns väldigt hedrande att vinna den här utmärkelsen. Jag är enormt glad och tacksam för utbildningen och det stöd jag fått från både Omställningsfonden och min arbetsgivare. Jag hade aldrig kunnat se mig själv jobba på den operativa nivån jag gör i dag, där jag får använda mig av förmågor jag inte visste att jag hade, säger Magnus Johansson.

Utmärkelsen delas ut den 9 februari 2023. Omställningsfonden har även instiftat utmärkelsen Årets kompetensutveckling, som kommer att tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomförts och lyckosam kompetensutvecklingsinats för en eller flera medarbetare.

Fakta: Omställningsfonden

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda eller som träffat överenskommelse om att sluta på grund av nedsatt arbetsförmåga. De allra flesta, 89 procent, som lämnade Omställningsfonden under årets tre första kvartal 2022 gick vidare till ny sysselsättning. 76 procent fick nytt jobb och 13 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 7 månader.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och med hjälp av framtida uppsägningar.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling

Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland.

• Elisabeth Unell, styrelseledamot i Omställningsfonden och oppositionsråd i Västerås Stad.

• Essie Majkowitz, ledamot i beredningsgruppen och förhandlare på Sveriges Arbetsterapeuter.

• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant, Offentliganställdas Förhandlingsråd.

• Tony Bergqvist, omställningsrådgivare Omställningsfonden.

• Eva Wikström, vd Omställningsfonden.

Läs mer om utmärkelserna Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling här .

Publicerad 02 februari 2023 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef