Hoppa till huvudinnehållet

Antalet uppsägningar inom välfärden fortsätter öka

Under det andra kvartalet 2023 blev 343 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Jämfört med motsvarande period förra året har antalet uppsagda mer än dubblerats. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– Det är oroväckande att allt fler inom välfärden sägs upp på grund av arbetsbrist. Det vi nu ser är en ökning i jämförelse med samma period förra året. Varje uppsägning innebär en stor utmaning för den enskilda medarbetaren och det är viktigt att de får hjälp med både kompetensutveckling och karriärväxling, säger Håkan Karlström, områdeschef på Omställningsfonden.

Att totalt 343 medarbetare i välfärdssektorn är uppsagda på grund av arbetsbrist under årets andra kvartal innebär mer än en dubblering jämfört med samma period föregående år. Jämför man första halvåret 2023 med motsvarande period förra året har antalet uppsägningar på grund av arbetsbrist ökat med 80 procent. De yrkesgrupper med flest uppsagda medarbetare är barnskötare, lärare och administratörer.

– För att kunna möta behoven inom välfärden behövs många kunniga medarbetare och att fler sägs upp är därför oroande. För de enskilda medarbetare som har blivit uppsagda är det viktigt att veta att de genom sin omställningsorganisation kan få hjälp att komma vidare till nytt jobb, studier eller för att starta eget företag, säger Håkan Karlström.

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga. De allra flesta, 93 procent, som lämnade Omställningsfonden under andra kvartalet 2023 gick vidare till ny sysselsättning. 82 procent fick nytt jobb och 11 procent påbörjade längre studier.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Omställningsbarometern
Omställningsbarometern är en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden. Läs mer på: www.omstallningsfonden.se/om-oss/statistik/omstallningsbarometern

Fakta: Yrkesgrupper med flest antal uppsagda inom välfärden, Q2 2023:

Barnskötare

139

Lärare

62

Administratör

44

Handläggare

35

Ledningsarbete

30

Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden, Q2 2023:

Södermanland

100

Skåne

76

Västra Götaland

68

Stockholm

52

Värmland

47


Grafik: Utveckling av antal uppsagda på grund av arbetsbrist inom välfärden:


Fakta: Andel som fått hjälp till ny sysselsättning genom Omställningsfonden:

De allra flesta, 93 procent, som lämnade Omställningsfonden under andra kvartalet 2023 gick vidare till ny sysselsättning. 82 procent fick nytt jobb och 11 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var åtta månader.

Publicerad 11 juli 2023 Pressmeddelande

Fler nyheter

Presskontakt

Anette Nordenfelt

Kommunikationschef