Hoppa till huvudinnehållet

Total karriärväxling

Inredningsdrömmarna fanns där. Stödet från Omställningsfonden inspirerade Saga Nordlöf till en total karriärväxling. Efter uppsägningen från HVB-hemmet i Jönköping satsar hon på en inredningsutbildning och homestyling.

Första mötet med Omställningsfonden tände ett hopp. Saga Nordlöf började fundera kring framtida yrkesval.

- Nu får jag en ny chans, kändes det som. Samtalen med rådgivaren Ann-Charlotte Larsen fick mig att känna att ”wow, jag kanske kan våga satsa på min stora passion för inredning”. Vi hade inspirerande möten där jag fick bolla mina tankar på olika vägval. Det resulterade i en konkret plan för min framtida karriär som känns väldigt ljus, berättar Saga Nordlöf.

Vikariat i inredningsbutik

Fram till december 2017 arbetade Saga Nordlöf på ett HVB-hem utanför Jönköping. Hon hann inte vara arbetslös en enda dag. Redan under uppsägningstiden sökte hon jobb på en inredningsbutik i Jönköping.

- En tidigare kollega tipsade om ett vikariat. Jag ringde direkt och fick komma på en anställningsintervju, och fick jobbet.
På fredagen tog hon avsked från kollegorna på HVB-hemmet. Måndag morgon klev hon in som säljare i inredningsbutiken Fabriken i centrala Jönköping.

- Det var spännande med en helt ny värld. Nu skulle jag arbeta med inredning som jag verkligen brinner för.

Vägledning av rådgivare

Under tiden klarnade framtiden alltmer på möten med rådgivaren Ann-Charlotte Larsen.

- Jag velade mellan två vägval, HR eller inredning. Vad vill du helst, frågade hon mig, och då var det enkelt. Mitt största intresse sedan barnsben är inredning. Det har alltid kliat i fingrarna när jag kommit hem till folk att fixa, inreda och organisera.

Betald utbildning

Inredningsintresset har gått i arv från Sagas mamma som tipsade om en 1-årig inredningsutbildning på distans. Saga mejlade idén till Omställningsfonden och fick godkänt.

- Jag förväntade mig ett mindre stöd och blev helt chockad och överlycklig när jag fick reda på att jag får hela utbildningen betald. Det hade jag inte räknat med.

Arbeta med människor

Bakom sig har Saga Nordlöf ett yrkesliv som undersköterska inom sjukvården som hon lämnat på grund av hon utvecklat allergier.

- Nu får jag fortsätta arbeta med människor men på ett helt nytt sätt.

Två jobb

Saga blev klar med utbildningen under sommaren. Nu är planen att varva arbetet i inredningsbutiken med att arbeta med homestagingskonsult.

- Båda jobben känns roliga. Det är fantastiskt roligt att få vara kreativ.

Text: Margaretha Eldh

Så här hjälper vi dig

Ladda ner vår folder Stöd till dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist

80% av våra jobbsökare får nytt jobb inom 8 månader. Därutöver är det nästan 10% som studerar. Läs mer om statistik för Omställningsfonden