Hoppa till huvudinnehållet

Bussförarkort gav nytt jobb

Suad Jasaragic har inte en enda dag som arbetssökande. Redan innan uppsägningstiden löpt ut har han med stöd från Omställningsfonden tagit busskort och lyckats få en fast anställning som busschaufför.

De senaste åren har Suad Jasaragic, 43, jobbat som boendestödjare på ett HVB-hem i Skövde. Sedan han varslades i november 2017 har han och Ulf Nordlund, rådgivare på Omställningsfonden, haft kontinuerlig kontakt.

- Vi träffades och jag berättade om mig och vad jag ville med min framtid. Jag frågade Ulf om jag kunde få hjälp med busskort, kontaktade skolan och de skickade en offert till Ulf. Jag är överraskad över hur bra allt har gått, säger Suad.

Från jobb till jobb

Han har tagit busskort under uppsägningstiden, varit på anställningsintervju och introducerats på det nya jobbet på Nobina Sverige i Lidköping, som är en privat aktör inom kollektivtrafiken. I början på maj avslutade han en 11-veckors utbildning till ett D-körkort och en Yrkeskompetens, YKB, för buss.

Suad kör sitt första riktiga pass nu i maj, dagen efter han slutar den tjänst han blev uppsagd ifrån. Han har inte en enda dag som arbetslös.

Språket nyckeln

- Jag är stolt över att jag ordnat allt på kort tid. Ibland måste man bara orka. Det första jag gjorde när jag kom till Sverige från Montenegro för sju år sedan var att lära mig svenska. Språket är bland det viktigaste för att snabbt komma in i samhället.

Gillar möten med människor

Suad uppskattar den hjälp han fått från Omställningsfonden.
- Jag är glad över den chans jag fick när jag blev varslad. För mig blev det bra. Drivkraften var att inte bli arbetslös. Jag mår bra när jag får jobba och träffa folk och det får jag göra nu när jag kör buss. Jag är mycket glad och tacksam, säger Suad.

Stödet bra

- Min plan har hela tiden varit att få ett nytt jobb innan jag slutade mitt gamla för att slippa sitta hemma och gå på a-kassa. Stödet från Omställningsfonden var en bra möjlighet. Busskortet är en stor summa att betala ur egen ficka. För mig innebär det att jag har ett nytt fast jobb innan uppsägningstiden från det gamla jobbet löpt ut, säger Suad.

Text: Margaretha Eldh

Så här hjälper vi dig

Ladda ner vår folder Stöd till dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist

80% av våra jobbsökare får nytt jobb inom 8 månader. Därutöver är det nästan 10% som studerar. Läs mer om statistik för Omställningsfonden