Hoppa till huvudinnehållet

Brinner för två jobb

Efter många år på olika chefsposter satsade Bengt Strömgren på en vision han burit på länge. Stimulerad av stödet från Omställningsfonden valde han att starta eget och driva projekt han brinner för efter uppsägningen. Ett halvår senare är han projektledare på två halvtidstjänster.

I april förra året blev Bengt Strömgren, 56, uppsagd på grund av arbetsbrist. Då hade han arbetat fem år som näringslivschef på Dorotea kommun. Direkt efter beskedet tog rådgivaren Carina Wedin från Omställningsfonden kontakt för ett möte.

- Det var en positiv överraskning. Vi diskuterade hur min resa framåt skulle se ut, vad jag ville och vad jag behövde för stöd. Jag blev förvånad och glad över att få en sådan möjlighet från Omställningsfonden och blev nyfiken att testa vad de kunde hjälpa mig med, säger Bengt Strömgren.

Bygga plattform för idéer

Med över 20 års erfarenhet från olika chefsroller har Bengt Strömgren ett stort kontaktnät.

- Jag tänkte att jag fixar något nytt på egen hand. Jag är van att ta tag i saker och få något gjort.

Nu fick han hjälp av Omställningsfonden med reseersättning till nätverksresor i länet under juni och augusti.

- Det var otroligt bra. Jag fick nya intryck och idéer och breddade mitt kontaktnät. Jag fick möjlighet att bygga en ny plattform för mina visioner som jag ville uppfylla nu när jag fick möjlighet, säger Bengt.

Tackade nej till jobb

För att diskutera sina idéer behövde han ett bollplank. Omställningsfonden ordnade en coach i Umeå, Ingrid Lindelöw-Berntson, som han träffade vid tio tillfällen vid behov.

- Jag hade tusen idéer och behövde hjälp att sortera. Det var en fantastiskt resa och jag lärde mig att släppa vissa saker. Det gjorde att jag tackade nej till en tjänst som utvecklingschef i en kommun. Jag insåg att det inte stämde med det liv jag ville leva.

Eget drömprojekt

Bengt startar eget för att driva sitt drömprojekt.

- Jag brinner för Västerbotten och Västernorrlands inland som har en stor potential. Det gav mig möjlighet att ta uppdrag, bland annat som arrangör av politiska debatter, säger Bengt.

Fotokurs

För att kunna arbeta med egna kommunikationsuppdrag fick han gå en fotokurs i Stockholm över en helg.

- Jag behövde bli bättre på att marknadsföra mig. Det var sagolikt härligt och inspirerande att få lära foto av en duktig fotograf som Knut Koivisto. Jag jobbar mycket med bilder när jag håller föredrag, exempelvis om Vindkraft, säger Bengt.

Två roliga jobb

Någon månad senare fick Bengt erbjudande om två tidsbegränsade projekt på som löper över ett respektive två år. De stämde med hans visioner. Efter årsskiftet delar han idag sin tid mellan uppdrag åt Region Västerbotten och som projektledare åt Ånge kommuns vindkraftspark. Bengt är mycket nöjd med insatserna från Omställningsfonden.

- Framtiden är ljus. Just nu har jag två fantastiskt roliga halvtidsjobb. Jag har en stabil grund att stå på och på det ena eller andra sättet kommer jag att fortsätta arbeta med utvecklingsfrågor i Västerbotten.

Text: Margaretha Eldh

Så här hjälper vi dig

Ladda ner vår folder Stöd till dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist

80% av våra jobbsökare får nytt jobb inom 8 månader. Därutöver är det nästan 10% som studerar. Läs mer om statistik för Omställningsfonden