Hoppa till huvudinnehållet

Blev folkbildare efter jobb på HVB-hem

Redan under uppsägningstiden började Linda Edlund vidareutbilda sig inom såväl hantverk som kommunikation. Kurserna ledde till projektledarjobb på ABF i Degerfors och en egen kurs med skapande som samtalsmetodik.

Möjligheterna är oändliga! Så kände Linda Edlund när hon första gången kom i kontakt med Omställningsfonden i samband uppsägningen från HVB-hemmet i Karlskoga.

- För mig var detta världens chans som jag ville göra något bra av. Jag hade förväntat mig en broms istället möttes jag av rådgivaren Ann-Louice Lindholm som var lyhörd för mina önskemål, som peppade mig och trodde på mig. Samtidigt hjälpte hon mig att sålla och välja de kurser jag skulle ha mest nytta av i mitt framtida yrkesliv, berättar Linda Edlund.

Lämnade sin plats

Fram till 2017 arbetade Linda Edlund på ett HVB-hem i Karlskoga. När kommunen skulle dra ner på verksamheten togs en turordningslista fram. Linda Edlund var i det läget inte aktuell för uppsägning men kom överens med sin arbetsgivare att avstå sin anställning till en kollega på turordningslistan. Därmed blev Linda uppsagd i stället.

- Jag kände att jag ville göra något annat samtidigt som jag ville fortsätta arbeta med människor och helst i kombination med skapande verksamhet.

Projektledare och egen kurs

Linda Edlund kontaktade ABF i Degerfors och berättade om sina planer på att starta kurser för människor som varit arbetslösa länge, är sjukskrivna eller inte trivs på jobbet och vill göra något annat. ABF gillade idén och erbjöd Linda möjlighet att jobba som projektledare för delar av ABFs kursverksamhet samt att leda den egna kursen Natur, kultur och kommunikation.

Linda kom överens med sin arbetsgivare om en något kortare uppsägningstid samtidigt som hon fick möjlighet till arbetsbefrielse. Det gjorde att Linda kunde gå flera kurser och utbildningar i bland annat spinneri, handsömnad och broderi under uppsägningstiden.

Skapande i fokus

Med start i september 2017 drog Linda i gång jobbet som projektledare och folkbildare på ABF och dessutom sin egen kurs Natur, kultur och kommunikation. Verksamheten har Linda på kulturcentret Berget i Degerfors.

Den egna kursen riktar sig till människor som är sjukskrivna och arbetslösa som vill komma tillbaka i arbete eller i annan sysselsättning. Gruppen träffas två gånger i veckan. Kursen har skapandet i fokus och är ett sätt att få deltagarna att börja prata.

- Samtidigt som vi jobbar med händerna leder jag samtal om hälsa, självkänsla, människovärde, att våga prata inför människor med mera. Skapandet tar fokus från prestationen att kommunicera. Kommunikationen blir istället helt naturlig.

Ny sysselsättning är målet

I det korta perspektivet är målet för deltagarna att de ska känna sig sedda och stärkta, att må bättre och se vägar framåt. I det lite längre perspektivet är målet att alla deltagare ska ha en ny sysselsättning.

- När man hamnar rätt i livet blir det bra! Den känslan vill jag försöka ingjuta hos alla deltagare, säger Linda Edlund.

Tuff resa

Men resan fram till dagens situation har inte varit helt enkel. 2009 förlorade Linda och hennes man ett barn och under många år var Linda helt eller delvis sjukskriven och arbetslös.

- Jag pendlade mellan jobb, sjukskrivningar och arbetslöshet och vet hur det påverkar människor. Det är erfarenheter som jag har nytta av i mitt arbete idag och jag vet också att det går att ta sig ur det.

Breddar kompetensen

Än känner sig dock inte Linda klar. I slutet av april deltog hon en längre utbildning i sorgbearbetning och i sommar finns planer på en kurs i gräsbindning vid Mora Folkhögskola.

- Jag vill bygga på och bredda min kompetens för att ha flera ben att stå på.

Oviss framtid

I slutet av september är både den egna kursen och jobbet som projektkoordinator på ABF slut. Efter det är framtiden oviss.

- Även om jag idag inte vet vad som händer efter den 30 september så fortsätter jag på ett eller annat sätt på den inslagna vägen. Jag vill ta tillvara på människors entusiasm, glädje och energi!

Text: Anette Nordenfelt

Så här hjälper vi dig

Ladda ner vår folder Stöd till dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist

80% av våra jobbsökare får nytt jobb inom 8 månader. Därutöver är det nästan 10% som studerar. Läs mer om statistik för Omställningsfonden