Hoppa till huvudinnehållet

Hett med kompetensutveckling mitt i livet

Som vd för Omställningsfonden blir jag då och då inbjuden i olika sammanhang att prata om arbetsmarknadsfrågor. Vart jag än kommer är det två begrepp som alltid förs på tal; ”livslångt lärande” och ”kompetensutveckling mitt i livet”.

Frågorna är centrala för både arbetsgivare och fackförbund såväl som för den enskilde individen. Därför känns det extra bra att kunna berätta att vårt avtal om tidig lokal omställning, TLO-KL, möjliggör just detta.

Kompetensutveckling på alla nivåer

När vi nu är inne i det sista av de tre försöksåren med TLO-KL kan vi se att cirka 6 000 anställda hittills fått kompetensutveckling med tidig lokal omställning. Och samtidigt ska vi komma ihåg att detta inte är en del av den ordinarie kompetensutvecklingen för att klara sitt arbete, utan kompetensutveckling för att klara av helt eller delvis nya arbetsuppgifter.

Vi ser också att kompetensutvecklingen sker på alla nivåer, både bland medarbetare med kort utbildning och bland de med en längre akademisk utbildning. Det ska bli intressant att summera hur många det rör sig om vid årets slut. Blir det 15 000 eller kanske 20 000 medarbetare?

Mycket händer i vår

För att möta den allt större efterfrågan på Omställningsfondens tjänster och stöd både när det gäller tidig lokal omställning och uppsägningar på grund av arbetsbrist har vi det senaste året rekryterat flera nya rådgivare runt om i Sverige. Det innebär att flera av er arbetsgivare och lokala fackliga företrädare har en ny kontaktperson hos oss. Ta gärna en titt på vår webb för att se vem som är ansvarig för just din kommun.

Ta samtidigt en titt i vår kalender. Under våren och hösten genomför vi många frukostträffar eller lunchmöten som du är välkommen till. Och sist men inte mist – kontakta gärna våra rådgivare för att diskutera och planera inför eventuell övertalighet eller hur ni kan använda TLO-medel.