Hoppa till huvudinnehållet

9 av 10 lärare får nytt jobb

Nästan nio av tio, 86 procent, av de lärare som sagts upp och varit aktivt jobbsökande har fått nytt jobb. Fyra procent har gått vidare till längre studier. I genomsnitt har det tagit cirka fem månader för lärarna att få ett nytt jobb.

Det visar Omställningsfondens genomgång av lärare som sagts upp på grund av arbetsbrist inom kommun, landsting, kommunalförbund och företag inom Pacta 2012-2017.

– Det är något bättre än genomsnittet både när det gäller att få nytt jobb och hur snabbt det går. Lärare har i grunden bra kompetens och erfarenheter och är attraktiva på arbetsmarknaden, säger Lars Hallberg, vd för Omställningsfonden.

Totalt har 979 lärare sagts upp på grund av arbetsbrist i kommuner, landsting, kommunalförbund och företag inom Pacta sedan 2012. Flest lärare har sagts upp inom gymnasieskolan. Den genomsnittliga anställningstiden för lärare som blivit uppsagda är nio år och genomsnittsåldern 48 år.

– Alla som vill och kan ska ha ett arbete att gå till. Ju tidigare vi kommer in i processen desto snabbare går det att få nytt jobb i de allra flesta fall, säger Lars Hallberg.

Det stöd som lärare fått från Omställningsfonden har varit allt från hjälp med cv och coachning till utbildningsinsatser och andra ekonomiska bidrag.